Datum objave: 27. Ožujak 2013

ZŽ „KATARINA ZRINSKA“: Žene u borbi protiv raka dojke

Diana Ferić
Diana Ferić

Svake godine se u Šibensko – kninskoj županiji otkrije se 50 do 80 novih slučajeva karcinoma dojke, a moglo bi ih biti manje kada bi prevencija i educiranost žena bilja bolja.                                                                                                                                                                                                                                                                      

Borba protiv raka dojke jedne od najčešćih zloćudnih bolesti kod žena prioritetna je zadaća svih društvenih institucija jer je dobrom prevencijom i sustavom ranog otkrivanja karcinoma dojke moguće izbjeći najteže posljedice. Svjesne da same moraju raditi na edukaciji kako samih žena tako i na općem prosvjećivanju članice Zajednice žena HDZ-a Šibensko – kninske županije „Katarina Zrinska“ organiziraju javne tribine na kojima o toj zloćudnoj bolesti, njenom otkrivanju, prevenciji i liječenju govore eminentni domaći stručnjaci. Tribina pod nazivom „Prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke“ održana je jučer i u Šibenik. Moderatorica je bila Neda Klarić, a predavači su bili liječnici iz Opće bolnice Šibenik radiolozi dr. Jakša Škugor i Šime Berović, kirurg dr. Nikola Sunko i onkolog dr. Filip Grubišić Čabo.

Dr. Jakša Škugor je govorio o metodama ranog otkrivanja raka dojke naglašavajući da se radi o najčešćoj zloćudnoj bolesti žena. On je iznio podatak da se svake godine u našoj Županiji otkrije 50 do 80 novih slučajeva karcinoma, te da je uspješnost liječenja povezan s vremenom kada je otkriven. Što je karcinom dojke ranije dijagnosticiran to je uspješnost liječenja veća i obrnuto, što je otkriven kasnije to su šanse za uspješni oporavak manje. 
Dr. Šime Berović je posjetitelje tribine informirao o provođenju nacionalnog programa MAMA i opetovano apelirao na žene da se odazovu pozivu i pristupe mamografiji, a dr. Nikola Sunko je potanko objasnio operativno liječenje karcinoma dojke i rekonstrukciju dojke nakon operacije.
Dr. Filip Grubišić Čabo posvetio je svoje predavanje problematici onkološkog liječenje karcinoma dojke. Tribina o prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma dojke privukla je veliki broj zainteresiranih žena koje su iskoristile priliku da mogu liječnicima postavljati izravna pitanja o problemima koji ih zanimaju i tište.
 

Iz kategorije: Vijesti