Datum objave: 26. Ožujak 2013

HDZ: „Turbo rotor“ na Baldekinu je politički spin gradske uprave

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatske ceste za 2013. godinu imaju na raspolaganju 4,3 milijarde kuna, a Grad Šibenik će od toga dobiti samo 150 tisuća kuna jer gradska uprava nije ponudila nikakve projekte, tvrde Goran Pauk, Danijel Mileta i dr. Željko Burić                                                                                                                                                                                                

HDZ-ovi kandidati za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika dr. Željko Burić i Danijel Mileta te kandidat HDZ-a za šibensko – kninskog župana Goran Pauk na današnjoj su se konferenciji za novinare kritički su osvrnuli na načine na koje aktualna gradska uprava (ne)rješava  teške šibenske prometne probleme. Što više Pauk, Burić i Mileta tvrde da je aktualna gradska vlast zbog svoje sporosti, nezainteresiranosti i inertnosti izgubila više od 40 milijuna kuna jer nije na vrijeme potvrdila ili izdala potrebnu dokumentaciju za izgradnju čvorišta na Rokićima i Meterizama te da je iz istih razloga propustila priliku dobiti više sredstava iz fonda koji je na raspolaganju Hrvatskim cestama. Danijel Mileta, HDZ-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika Šibenika iznio je podatak da će grad Šibenik ove godine od 4,3 milijarde kuna kojima raspolažu Hrvatske ceste dobiti svega 150 tisuća kuna. prometa u mirovanju te na kašnjenje gradske uprave koje je Gradu Šibeniku nanijelo štetu od oko 40 milijuna kuna te nije na vrijeme kandidirala gradske programe za HC pa je od 4,3 milijarde kuna u šibenske prometnice biti uloženo samo 150 tisuća kuna.

Dr. Željko Burić, kandidat za gradonačelnika Šibenika, istakao je da aktualna gradska vlast u četiri godine svog mandata nije ni počela rješavati probleme tzv. prometa u mirovanju tj. parkiranja vozila.
„Nije riješila ništa, ama baš ništa pa čak nije ni ponudila neka suvisla rješenja za probleme parkiranja vozila i prometa u mirovanju“, kazao je dr. Burić i dodao: „Od izgradnje tunela na Tehnološkoj cesti koji je bio kapitalni i strateški projekt prethodne HDZ-ove gradske uprave do danas nije učinjeno ništa. Aktualna vlast obećala je da će urediti Poljane i izgraditi ispod trga podzemnu garažu, obećala je gradnju garaže na poziciji vatrogasnog doma ali nije učinila ništa. Stanje ne samo da nije popravljeno nego je još više pogoršano jer je aktualna gradska vlast zaustavila donošenje GUP-a i tako onemogućila ne samo institucionalno rješavanje problema prometa i prometa u mirovanju nego je onemogućila i privatne investicije koje su mogle donijeti i znatne prihode. Gradska je vlast napravila trostruku štetu. Nije riješila prometne probleme, onemogućila je investicije i zaustavila dotok novca u grad. Poseban problem je što „Gradski parking“ koji i inače pri uređivanju parkirnih prostora smanjuje broj parkirnih mjesta sada panično ulazi u male, sitne investicije s kojima će napraviti više štete nego koristi. Na žalost kada dođemo na vlast dočekat će nas veliki problemi  koje ćemo morati rješavati kandidiranjem naših projekata za dobivanje sredstava iz postojećih državnih fondova i kroz javno privatno partnerstvo te eventualno kroz koncesije.“

Danijel Mileta posebno se osvrnuo na problem tzv „turbo rotora“ na Baldekinu i kazao: „Mi podržavamo nova prometna rješenja ali tzv. turbo rotor na Baldekinu ovako kako je osmišljen riješit će možda samo jedan problem, a izazvat će puno novih pa će situacija biti još gora nego što je danas. Jedan od problema već se vidi jer nova parkirališta koja se grade na Baldekinu međusobno su neusklađeni projekti koje kao da ih nisu radili isti ljudi. Turbo rotor će pogoršati stanje u Bosanskoj ulici jer će tamošnjim stanovnicima smanjiti broj parkirnih mjesta, a što je najgore premješta se i pješački koridor. HDZ ima gotova bolja i neusporedivo jeftinija rješenja koja bi donijela puno više parkirnih mjesta i eliminirala sve sadašnje probleme. Tu su i štete koje je izazvala aktualna gradska vlast koja nije na vrijeme izdala potrebnu dokumentaciuju za uređenje čvorišta Meterize i Rokići. Grad Šibenik je zbog toga izgubio više od 40 milijuna kuna, a Županijska uprava za ceste još oko 500 tisuća kuna koliko je koštala izrada projekta samo za Rokiće. Glavni krivac za te gubitke je aktualna gradska uprava koja je odugovlačila s izdavanjem potrebnih dozvola i suglasnosti. Kada bi sada krenuli u izgradnju čvorova Meterize i Rokići sav trošak bi morao platiti Grad Šibenik. Grad je zbog tromosti uprave izgubio 40 milijuna kuna.“ – naglasio je Danijel Mileta. 

„Da je nije bilo odugovlačenja od strane aktualne gradske uprave mogli smo imati dva krasna čvorišta. Ne znam kako bih to rekao ali dojam je da gradska uprava jednostavno nije imala želje i volje rješavati ta pitanja brže i učinkovitije. Na Rokićima se tvrdilo da je projekt predimenzioniran pa nije izdana dozvola ali nikada nije ponuđeno neko alternativno rješenje.  U projekt Rokići uložili smo 500 tisuća kuna i – ništa. Izgubili smo taj novac. Na čvoru Meterize osam mjeseci smo čekali suglasnost Grada na parcelacijski elaborat. Nakon osam mjeseci konačno je bila dana i to bez i jedne primjedbe ili izmjene izvornog teksta ali bilo je kasno jer su se u međuvremenu dogodile izmjene zakona pa su se promijenile nadležnosti ŽUC-a. Doduše mi i sada možemo urediti čvorište Meterize ali sve mora biti plaćeno iz gradskog proračuna. Takvu priliku da uredimo čvor Meterize bez da opterećujemo gradski proračun više nikada nećemo imati. Indikativan je i primjer tzv. mega rotora na Baldekinu. Rečeno je da će se graditi u rujnu nakon turističke sezone. Međutim to je obični politički spin. Projekt je loš, rješenja su loša, pogrešno je koncipiran. Postoje puno jednostavnija i jeftinija rješenja“, kazao je Goran Pauk.
 

Iz kategorije: Vijesti