Datum objave: 25. Ožujak 2013

Terezina Orlić iz Dubrovnika nova predsjednica Udruge "Krug"

Diana Ferić
Diana Ferić

Terezina Orlić, predsjednica Udruge žena poduzetnica Krug – ogranak Dubrovnik i predsjednica Županijske komore Dubrovnik izabrana je za predsjednicu Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, a Sofija Šmitran, predsjednica Kruga Rijeka za njezinu zamjenicu na danas održanoj skupštini te nacionalne udruge žena poduzetnica u Zagrebu. Šibensku podružnicu predstavljala je Lovorka Bujas, direktorica  Gradskog parkinga Šibenik. 

Zahvalivši dosadašnjoj predsjednici Kruga Jadranki Radovanić na uspješnom i inovativnom predsjedanju Udrugom, Terezina Orlić je istaknula kako je Krug sjajno organizirana Udruga s mrežom od 12 ogranaka, koji brojnim značajnim aktivnostima doprinose razvoju poduzetništva žena. „Zajedništvo i umrežavanje te zajednički rad ogranaka i članova ogranaka najvažnije su aktivnosti Kruga, a u planu je promicanje dosadašnjeg rada te uloge žena u poduzetništvu i politici“, istaknula je Orlić napomenuvši kako se ove godine planira predstavljanje Kruga na zasjedanju Svjetske udruge žena poduzetnica FCEM u Marseju, na kojem će nastojati da se sljedeće zasjedanje FCEM-a organizira u Hrvatskoj u Dubrovniku. Kako je istaknula, osobito je važan rad s ograncima te obavještavanje medija o aktivnostima Kruga te njegovih ogranaka, a također je od značaja i suradnja s jedinicama lokalne samouprave. 

„Hrvatska udruga poslovnih žena osnovana je 1995. godine s ciljem poboljšanja položaja poslovnih žena u društvu kao i radi poticanja ženskog poduzetništva“, istaknula je dosadašnja predsjednica Kruga Jadranka Radovanić govoreći o aktivnostima Kruga i dosadašnjem radu. Prvi ogranak Kruga osnovan je u Splitu, a danas Udruga ima 12 ogranaka, od kojih je šest osnovano u zadnje dvije godine. Udruga je od osnivanja radila na pitanjima financiranja ženskog poduzetništva, pa je tako od 2004. do ove godine bio aktivan i poseban fond za financiranje poduzetništva žena, a Krug je aktivno sudjelovao u izradi Strategije razvoja ženskog poduzetništva te akcijskog plana za provedbu Strategije. Izradili su bazu podataka ženskog poduzetništva, objavili brojne publikacije te organizirali više od stotinu seminara, radionica, okruglih stolova i drugih oblika edukacije. Istaknut je i projekt Europske mreže žena ambasadorica poduzetništva od 2010. do 2012. godine, namijenjen poticanju žena poduzetnica. U međunarodnim aktivnostima povezivanje sa Svjetskom udrugom žena poduzetnica FCEM te AFAEMME Forumom poduzetnica Mediterana, a sudjeluju i u Okruglom stolu za žensko poduzetništvo iz kojeg je proizašlo održavanje kongresa poduzetnica jadransko-jonskog područja. Od 2002. godine obilježavaju i svjetski dan poduzetnica uz izbor najuspješnije poduzetnice i menadžerice godine, a od lani i u kategoriji socijalno poduzetništva te se također dodjeljuju i zahvalnice poduzetnicama. 


 

Iz kategorije: Vijesti