Datum objave: 23. Ožujak 2013

DAN NARCISA:Zajedništvom i solidarnošću protiv raka dojke

Diana Ferić
Diana Ferić

Liga za borbu protiv raka Šibensko – kninske županije obilježila Dan narcisa dobrotvornim akcijama prodaje cvijeća u Šibeniku, Kninu, Vodicama i Drnišu.                                                                  

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Aktivistice Lige za borbu protiv raka dojke Šibensko – ninske županije i Klub žena operiranih na dojci dana su obilježile Dan narcisa, međunarodni dan posvećen ženama oboljelim od raka dojke, dobrotvornim akcijama prodaje cvijeća u Šibeniku, Kninu, Vodicama i Drnišu kako bi prikupile novac potreban za kupnju linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju. Ujedno su to bile i akcije koje bi trebale potaknuti hrvatsku vladu i sabor da što prije stupi na snagu nacionalni program prevencije i liječenje raka dojke kojim se smrtnost smanjuje za petnaest do dvadeset posto.

Aktivisticama Lige ispred zgrade šibenskoga HNK pridružili su se, kako piše službeni gradski portal šibenik.hr, gradonačelnik Ante Županović i dogradonačelnik Franko Vidović, a cvijeće je dijelio i kandidat HDZ -a za gradonačelnika dr. Željko Burić.

Ove akcije podržala je Zajednica žena HDZ-a Šibensko – kninske županije „Katarina Zrinska“ koja je, kako smo doznali od Anite Aužine predsjednice te organizacije, Ligi za borbu protiv raka darovala tisuću narcisa, a njene su se članice pridružile aktivisticama Lige u svim njihovim današnjim aktivnostima u svim gradovima gdje su organizirane dobrotvorne akcije prodaje cvijeća.

„Cilj ovogodišnje akcije Dana narcisa je potpora donošenju nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke čijim provođenjem je moguće smanjiti smrtnost od te bolesti za čak 25 posto te poticanje razvoja primarne prevencije koja pridonosi smanjenju smrtnosti za 30 posto.“ – kazala nam je Danći Mihovilović, tajnica Lige.  

„Nećemo stati samo na ovim akcijama jer smo svjesne da se željeni ciljevi mogu postići samo ustrajnim i kontinuiranim radom. Tako već u utorak 26. ožujka Zajednica žena HDZ-a „Katarina Zrinska“ organizira u Gradskoj knjižnici  „Juraj Šizgorić“ tribinu o prevenciji, dijagnostici i mogućnostima borbe protiv te zloćudne bolesti na kojoj će predavači biti eminentni stručnjaci i liječnici dr. Jakša Škugor, dr. Šime Berović, dr. Nikola Sunko i dr Ćabo.“ – kazala nam je Anita Aužina predsjednica ŽO ZZ HDZ "Katarina Zrinski" Šibensko-kninske županije.
 

Iz kategorije: Vijesti