Datum objave: 22. Ožujak 2013

Ako se uvede fiskalizacija 60 posto prodavača odlazi sa šibenske pijace

Diana Ferić
Diana Ferić

Više od 60 posto prodavača na šibenskoj tržnici odustat će od prodaje, ako Vlada ostane pri postojećem Zakonu po kojem se od 1. travnja fiskalizacija uvodi i na tržnice. To je rezultat anknete koju je Uprava Tržnice Šibenik provela među korisnicima svog prostora, kako doznajemo od Dalibora Slavice, direktora šibenske Tržnice.

Zastrašeni i zbunjeni prodavači  pitaju se kako će od sada zarađivati za osnovnu egzistenciju, u već poznatoj teškoj situaciji u državi.  Prodavači na šibenskoj tržnici su ogorčeni uvođenjem fiskalizacije no u svojom komntarima željeli su ostati anonimni. "Lipo je da sve dođe na svoje, da ima u državi nekog reda, ali ima i drugih stvari koje  triba prije riješit. Imamo skladište, nema klime, povrće nam propada. Ako uvedu fiskalizaciju, mi smo gotovi, povrće ostaje, slaba prodaja, a ljudima moramo izdavati račun", kazali su nam. 

Niko Pervan, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica izjavio je da su prosvjedi  zadnja opcija, no da su spremni na sve. Pervan je uvjeren da se poslovanje s gotovinom na štandovima na tržnicama i sajmovima može izuzeti iz Zakona o fiskalizaciji.

Udruga Hrvatskih tržnica priopćila je da su se njihovi predstavici sastali sa zastupnicom SDP -a  Dragicom  Zgrebec te da su joj iznijeli probleme  s kojim bi se u budućnosti mogli susresti ako  se uvede fisklaizacija na štandovima, klupama i ribarnicama na tržnicama i otvorenim prostorima.  Kažu da je ona pokazala  razumijevanje i da je obećala da će se obaviti razgovor saSlavkom Linićem,  ministrom financija.  Sastali su se i sa saborskim zastupnikom SDP -a  Igorom Dragovanom .

Kako je već poznato, od 1. travnja u sustav fiskalizacije ulaze sva društva i obrti koji se bave trgovinom na veliko i malo u zatvorenim površinama na tržnici  a zaključno 1. srpnja u to ulaze svi ostali  obveznici. Oslobođeni fiskalizacije su proizvođači vlastitih poljoprivrednih proizvoda to jest nosioci OPG- zelenog kartona no Dalibor Slavica ističe kako država nije do kraja definirala dobivanje tog statusa.

Udruga hrvatskih tržnica, među kojima je šibenska Tržnica, poslala je Ministarstvu financija Republike Hrvatske zahtjev za oslobođenjem od obveze fiskalizacije prodaje koja se obavlja na tržnim klupama i štandovima, a koji se nalaze na otvorenim, zatvorenim ili natkrivenim prostorima tržnica i sajmova. Do danas nisu od mjerodavnih službi dobili odgovor.

Pripremila: Zvonimira Mijić

 

Iz kategorije: Vijesti