Datum objave: 21. Ožujak 2013

Predstavljena šesta knjiga o nezaboravnom šibenskom biskupu Sreću Badurini

Diana Ferić
Diana Ferić

Novi papa Franjo svojom poniznošću, skromnošću i blagošću mnoge je Šibenčane podsjetio na njihovog biskupa Srećka Badurinu koji im je donosio svjetlo nade u velikoj tami rata.                                                                                                                      

Knjiga „Stopama pastira Srećka Badurine" koja je sinoć predstavljena javnosti u prepunoj Biskupskoj dvorani šesta je knjiga koja govori o šibenskom biskupu Srećku Badurini i njegovom pastirskom radu u teškim godinama uoči i tijekom Domovinskog rata. Knjigu je priredio brat  pokojnog šibenskog biskupa Badurine fra Ante Badurina, a osim njega najveći dio građe prikupila sestra Terezija Zemljić.

Nakladnici ovog vrijednog dokumentarnog djela su knjižnica „Juraj Šižgorić“, Šibenska biskupije i Provincijalat franjevaca trećoredaca glagoljaša, a likovno ju je opremio Davor Šarić. Knjiga, bolje rečeno zbornik radova, pisama, propovijedi, intervjua, homilija, izjava medijima, poruka i bilješki sadrži čak 136 tekstova od kojih najkraći ima svega deset redaka ali predstavlja dragocjeno svjedočenje o tome tko je i kakav je bio biskup Srećko. Osim biskupa Srećka u knjizi se pojavljuje još samo pet autora – šibenski biskup Ante Ivas koji je napisao predgovor, kardinal Franjo Kuharić, novinar „Vjesnika“ Darko Bradarić, časna sestra Bernardina Nazor i Srećkov brat fra Ante Badurina. Građa koja je tiskana potječe iz čak 40 različitih izvora i plod je sustavnog, kako je kazao fra Ante Badurina, gotovo detektivskog rada kada je bila po srijedi građa koja je iz bilo kojih razloga bila nedostupna, a pokriva razdoblje do 1988. do 1995. godine.

Čast da predstavi ovu knjigu pripala je mons. dr. sc. Želimiru Puljiću, zadarskom nadbiskupu, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije međutim on je bio spriječen pa je njegovo slovo o knjizi pročitao velečasni Igor Ikić. Nadbiskup Puljić je naglasio da je biskup Srećko bio pastir, čuvar i stražar koji je bdio u teškim vremenima i bio „malo svjetlo u velikoj tami.

Neven Skroza je pročitao nadahnuti tekst o biskupu Srećku kojeg je napisao prof. dr. Ljubomir Antić, a biranim je riječima o njemu, njegovom pastirskom radu, blagosti, karizmi i poštovanju koje je uživao govorio vjernik laik Dario Mikulandra. On je kazao kako je novi papa Franjo svojom poniznošću, skromnošću i blagošću mnoge Šibenčane podsjetio na njihovog biskupa Srećka i citirao njegovu misao da će narod koji bude duhovno i moralno jačao u svemu napredovati, a narod koji bude duhovno i moralno slabio u svemu nazadovati. Promociju je vedrim i duhovitim govorom koji je bio metaforična poruka da je biskup Srećko bio svjetlo vjere i nade u teškim vremenima i da ga trebamo pamtiti kao rijetku sreću koja nas je obasjavala, zaključio biskup Ante Ivas. On je još jednom naglasio da je biskup Srećko ostao je upamćen kao veliki  ekumenist i humanist koji je Šibenčanima, ali i cijeloj Hrvatskoj teško ratno vrijeme pružao dragocjene riječi utjehe i ohrabrenja  i koji se, unatoč  ratnim stradanjima kojima smo bili izloženi, do zadnjeg dana zalagao za suživot i poštivanje ljudskih i etičkih vrijednosti.
 

Iz kategorije: Vijesti