Datum objave: 21. Ožujak 2013

PRIJEM ZA LUTKARE:Lutkarstvo se vraća u Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Članove međunarodnih lutkarskih organizacija UNIME I ASSITEJ - a, koji u Šibeniku borave u sklopu obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana lutkarstva, primio je danas šibenski gradonačelnik dr. Ante Županović. U Šibeniku se, kao što je poznato, održava, centralna hrvatska proslava Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade, a u programu  sudjeluju predstavnici kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta koji su članovi Hrvatskog centra ASSITEJ- a (Međunarodna organizacija kazališta za djecu i mlade) i Hrvatskog centra UNIMA- e (Međunarodna organizacija lutkara).

Gradonačelnik je kazao kako je Šibenik grad kulture i kako upravo ovakva događanju doprinose daljnjem kulturnom razvitku Šibenika. Na tom susretu je posebno  istaknuta važnost Međunarodnog dječjeg festivala. Romano Bogdan, predsjednik Hrvatskog centra ASSITEJ – a kazao je kako Festival mora rasti i vratiti svoj veliki značaj na međunarodnoj festivalskoj pozornici.

Bilo je riječi i o lutkarstvu u kojem je Šibenik nekada prednjačio te zarazio generacije današnjih lutaka tim kazališnim smjerom.

O važnosti povratka lutkarstva u Šibenik govorio je redatelj, lutkar, pedagog, te predsjednik UNIMA – e HC Zvonko Festini kazavši da lutkari danas vraćaju Šibeniku sve ono što im je nekada pružio.

Ravnateljica Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku Nera Gojanović Kljajić
najavila je da ćena zadovoljstvo svih lutkara, ali i najmlađe publike, šibensko kazalište će se okušati i u tom segmentu i napraviti lutkarsku predstavu u režiji Zorana Mužića, kako je najavila

UNIMA (UNion Internationale de ta MArionnette) nevladina je organizacija, pridružena UNESCO-u, koja okuplja ljude iz cijeloga svijeta koji pridonose razvoju lutkarske umjetnosti kako bi kroz tu umjetnost služili ljudskim vrijednostima mira i razumijevanja među narodima.

Hrvatski centar ASSITEJ osnovan je 1996. godine kao ravnopravni član ugledne kazališne organizacije ASSITEJ koja okuplja nacionalne centre iz cijeloga svijeta. ASSITEJ u Hrvatskoj udružuje 25 profesionalnih kazališta za djecu i mlade, 18 profesionalno vođenih dramskih studija i pet individualnih članova, dramskih umjetnika koji rade u kazalištima za djecu i mlade.


.

Iz kategorije: Vijesti