Datum objave: 21. Ožujak 2013

Županija prihvatila - nema gradnje na otočićima!

Diana Ferić
Diana Ferić

Županijska vlast prihvatila je primjedbu Šibenskog- građanskog foruma da se u Prostornom planu Županije izbaci mogućnost gradnje na otočićima, o čemu su obavijestili ŠGF. U prijedlogu  Izmjena i dopuna Prostornog plana Šibensko - kninske županije stajalo je  da se gradnja građevina za prijavljeno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga u seljačkom domaćinstvu s veličinom zemljišta najmanje 3 ha (kao prizemne građevine ukupne površine do 400 m2 i udaljene najmanje 100 m od obalne crte, a na otocima udaljene najmanje 50 m od obalne crte) može planirati  u obalnom području  te  na otocima i otočićima,a otočići su sada izostavljeni.

 ŠGF je u prijašnjoj odredbi  vidio opasnost da se gradi  gotovo na svakoj siki u arhipelagu Šibensko - kninske županije pa je, za javne rasprave, uputio  svoju primjedbu. No, u svojoj obavijesti o prihvaćanju te primjedbe županijska uprava kaže kako se ne slaže sa stavom da je prijašnja odredba bila nezakonita već da je cilj predlagača bio da se u što većoj mjeri  u gospodarskom smislu aktivira obalni i otočni pojas Županije i otvori prostor za razvoj novih djelatnosti temeljenih na prirodnim resursima i tradicijskim djelatnosti, a ne da se otvori mogućnost za manipulaciju u prostoru.  Spominjanje otočića su, kažu, povukli jer je njihova namjera krivo shvaćena i interpretirana 

Na tu odredbu  za javne rasprave o Izmjenama PP reagirala je i Udruga LOZA koja je također uputila prigovor Županiji. "Izmjene Prostornog plana Šibensko - kninske županije uvode na "mala vrata" mogućnost rasprodaje otočića u šibenskom arhipelagu na kojima se dopušta gradnja objekata veličine i do 400 četvornih metara", upozorili su tada javnost. Ta je  opasnost sada izbjegnuta. 

Iz kategorije: Vijesti