Datum objave: 20. Ožujak 2013

Šibensko-kninska županija ima najjači agroturizam u Dalmaciji

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županija ima najviše nagrađenih agroturističkih imanja U Dalmaciji  na prvom natječaju za agroturizme  koji je proveo UNDP u suradnji s dalmatinskim županijama - čak 15 od ukupno tridesetak nagrađenih u četiri dalmatinske županije. To je potvrdio Ognjen Škunca predstavnik UNDP –a na svečanosti dodjele priznanja nagrađenim iz Šibensko – kninske županije koja je danas održana u Gradskoj vijećnici u Šibeniku, a nazočna je bila i Louisa Vinton, koordinatorica UN i stalna predstavnica UNDP –a u Hrvatskoj.

Ona je u uvodnom obraćanju posebno naglasila dobru suradnju a Šibensko – kninskom županijom, što je u svom govoru apostrofirao i šibensko – kninski župan Goran Pauk. „Ovo je treća faza u razvoju turizma na ruralnim područjima naše županije u kojoj smo, u suradnji s UNDP –om kroz Projekt COST omogućili poduzetnicima u agroturizmu i ekološkoj proizvodnji podizanje povoljnih kredita i osigurali jamstva za povrat tih kredita", rekao je župan Pauk podsjećajući na prvu fazu u kojoj je kreditirano 250 obiteljskih gospodarstava kada su podizani vinogradi, maslinici i voćnjaci što je udarilo temelj i agroturizmu. Louisa Vinton je kazala je razvoj agroturizma vrlo važan u viziji stvaranja zelenih područja u Dalmaciji te da se sama imala priliku uvjeriti u razvovsrnu vinsku i gastro ponudu seoskih domaćinstava u Šibensko - kninskoj županiji. UNDP procjenjuje da bi umjesto sadašnjih 250 domaćinstava u agroturizmu u Dalmaciji moglo biti njih najmanje 1 500 koji bi ostvarivali godišnji prohod od 75 milijuna eura.

Smisao natječaja za najbolja agroturistička imanja je poticanje poslovnih aktivnosti koje će, uz stvaranje radnih mjesta, čuvati okoliš i dalmatinsku tradiciju te, u neovisnom ocjenjivanju, potvrditi znak kvalitete koji će ona nositi. Taj je projekt prije dvije godine UNDP dogovorio s Ministarstvom turizma. U Šibensko – kninskoj županiji zlatnu medalju za kvalitetu i nagradu od po 7 000 kuna dobili su u Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kalpić, Seosko imanje i autokamp Robeko, Seosko domaćinstvo Dabar, Baćulov dvor, Seljačko domaćinstvo Kuća od kamena, Poljoprivredno gospodarstvo Dalmati, Jurlinovi dvori, Kušaonica Skradinske delicije i Šarićevi dvori. Srebrnu medalju i po 6 000 kuna osvojili su u PZ branitelja Dalmacija eko projekt, Galjin dvor, Pilipovi dvori i Agroturizam Čogelja, a brončana medalja i po 5000 kuna dodijeljena je Seoskom gospodarstvu Banovi dvori i Kampu Skradin.

Šibensko –kninski župan Goran Pauk istaknuo je kako u Šibensko – kninskoj županiji ima još barem pet – šest kvalitetnih seoskih domaćinstava te da mu je žao što s ei oni nisu javili na natječaj.

O bogatoj i ukusnoj gastroponudi Šibensko - kninske županije zorno je svjedočio i stol prepun delicija kojima su počašćeni sudinici današnje svačnosti dodjele  nagrada u agrotirimz zua kojima je, kao domaćica dominirala Miranda Paić is "SKradinski delicija" koje su danas dobile

Iz kategorije: Vijesti