Datum objave: 20. Ožujak 2013

Kandidati HDZ -a za Grad Šibenik predstavili mjere za oživljavanje povijesne jezgre

Diana Ferić
Diana Ferić

Želeći, kako su kazali, voditi pozitivnu predizbornu kampanju s naglaskom na programe kandidati HDZ -a za gradonačelnika Grada Šibenika i njegovog zamjenika dr. Željko Burić i mr. Danijel Mileta predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare svoj program oživljavanja stare gradske jezgre u Šibeniku . On se temelji na nizu povlastica poduzetnicima koji u njoj rade te njezinim stanovnicima. Novost je da planiraju u gradskom proračunu osigurati posebna sredstva za otkup i uređenje stanova u povijesnoj jezgri koje bi dobivali kadrovi neophodni razvoju institucija u Šibeniku.

Na konferenciji je govrio i Goran Pauk, predsjednik HDZ - a Grada Šibenika koji je istaknuo da je povijesna jezgra "srce i duša Šibenika" , da se o njezinom oživljavanju puno govori, a do sada se ništa nije napravilo.

Dr Željko Burić je istaknuo kako u kampanju kreću upravo s tom temom je jer "povijesna jezgra identitet i ponos Šibenika" te da je to mjesto, kako je opisao, za koje su Šibenčani posebno emotivno vezani kao mjesto prvih šetnja, prvih ljubavi i mladenačkog odrastanja.

O 14 konkretnih mjerama koje HDZ nudi za oživljavanja povijesne jezgre govorio je mr. Danijel Mileta. " Utvrdili smo posebne mjere za poduzetnike u staroj gradskoj jezgri, a posebne su općenite, za sve. Poduzetnike namjeravamo osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade te davanja za isticanje reklama i oglašavanje. Uz to smanjit ćemo i porez na tvrtku i spomeničku rentu kao i naknadu za korištenje štekata. Opće mjere odnose se na ukidanje naknada za postavljanje skela i zauzimanje javne površine kod sanacije objekata, smanjivanje cijena transporta građevinskog materijala i odvoza komunalnog otpada, subvencioniranje uvođenja komunalnih priključaka vode i odvodnje te omogućavanje da se ti troškovi plate u obrocima što je jako važno. To je u subvencioniranje uređenja fasada, a odredit ćemo u gradskoj upravi osobe koje će biti zadužene za rješavanje dnevnih problema stanovnika povijesne jezgre i investitora. Jednako tako namjeravamo poboljšati suradnju s Konzervatorskim odjelom koji ima veliku ulogu u zaštiti baštine u povijesnoj jezgri", istaknuo je Mileta.

Kandidati HDZ su kazali su i kako bi od svih tih mjera, iako je uglavnom riječ o smanjivanju prihoda gradskog proračuna, Grad bio na dobitku jer bi time ojačali poduzetnike u povijesnoj jezgri i potaknuli osnivanje radnih mjesta, a glavna stavka punjenja proračuna trebaju bi biti porez na dohodak i prirez, a ne nameti poduzetnicima.

Dr. Burić je objasnio kako iz osobno iskustva zna koliko bi bilo važno omogućiti neophodnim kadrovima da dobiju stan u povijenoj jezgri i uopće da im Grad riješi to osnovno egzistencijalno pitanje."Kad je kod nas u Bolnicu iz Skopja došao raditi uvaženi ginekolog koji je doktor znanosti i predavač na fakultetu on je unajmio stan u povijesnoj jezgri koja ga je fascinirala svojom ljepotom, ali ga je, budući da ima malo dijete, privukao siguran pristup školi i slično.  Naš cilj je i da povijesna jezgra postane atraktivna za stanovanje, a ne mjesto zbrinjavanja socijalnih slučajeva. Šibenik želi razvoj Veleučilišta i osnivanje sveučilišta, a nema potrebnih znanstvenih kadrova. Upravo osiguravanjemje stanova u atraktivnoj zoni kao što je povijesna jezgra takve se ljude može privući da dođu raditi i živjeti u Šibenik.", zaključio je dr. Burić.

U HDZ - u kažu da su svjesni da je za oživljavanje gradske jezgre nužno riješiti i problem parkirališta, ali će pitanju prometne regulacije pa tako i parkirališta posvetiti posebnu konferenciju za novinare.
 

Iz kategorije: Vijesti