Datum objave: 19. Ožujak 2013

ISTRAŽIVANJE:Radnici u Hrvatskoj misle da previše rade, a premalo zarade

Diana Ferić
Diana Ferić

Čak 70 posto ispitanika u Hrvatskoj, koji su sudjelovali u online istraživanju "Preopterećenost na radnom mjestu", smatra da na svome radnom mjestu previše radi. Istraživanje je u  veljači proveo portal posao.hr, piše business.hr. Istraživanje je  provedeno je na 1.359 ispitanika,

Još veći broj, 79 posto njih, smatra da su premalo plaćeni, a 18 posto misli da su plaćeni realno. Samo 1 posto anketiranih drži da su plaćeni više nego što bi trebalo.

Uz to, samo je 14 posto ispitanika izjavilo da su plaćeni za prekovremeni rad.

Istraživanje je pokazalo kako je ekonomska kriza utjecala na posloprimce povećanjem opsega posla i očekivanja poslodavaca.

Više od dvije trećine anketiranih smatra kako im je opseg posla povećan u odnosu na razdoblje prije krize, devet posto smatra da je posla manje dok 16 posto smatra da kriza nije utjecala na količinu njihova posla.

Više od polovice ispitanika (55 posto) drži kako su očekivanja poslodavaca prevelika, 22 posto ocjenjuje ih realnim, a 21 posto ne zna odgovor na to pitanje.

Zbog povećanog opsega posla neki zaposlenici mnoge radne zadatke odrađuju i nakon radnog vremena, odnosno od kuće.

Zaposlenici koji posao "nose kući", pokazuje anketa, u najvećoj mjeri to čine zato što imaju obaviti preveliku količinu posla (36 posto), često dobijaju zadatke koje trebaju brzo obaviti (24 posto), ne stižu tijekom radnog vremena dovršiti započeto (9 posto). Razlozi za posao kod kuće nakon radnog vremena su i rad na dodatnim projektima tvrtke van uobičajenih radnih zadataka (5 posto), a ima i onih koji tvrde da provode previše vremena na sastancima pa ne stignu obaviti posao tijekom radnog vremena (4 posto).

Što se tiče plaćanja prekovremenog rada ili rada od kuće, 70 posto ispitanika kaže kako poslodavci očekuju da se to obavlja bez plaćanja, 18 posto navodi kako poslodavci smatraju da se prekovremeni rad treba platiti, dok 10 posto ne zna koja su očekivanja poslodavaca po tom pitanju.

Većina ispitanika, njih 70 posto, nije plaćeno za prekovremene sate, njih 11 posto dobije slobodne dane, a samo 14 posto bude plaćeno za prekovremeni rad.

U prosjeku najveći broj ispitanika (27 posto ) radi od kuće od jednog do tri sata tjedno, od pet do deset sati tjedno radi njih 21 posto, a 11 posto ispitanika tjedno radeći od kuće provede više od 10 sati.

Po podacima iz istraživanja, 28 posto ispitanika kaže kako ih poslodavac ponekad kontaktira nakon radnog vremena, dok njih 18 posto nadređeni kontaktiraju često nakon radnog vremena.

Na zaposlenike i njihovu motivaciju najviše utječu neadekvatna plaća (35 posto ispitanika), međuljudski odnosi (17 posto), vodstvo tvrtke (17 posto), radno vrijeme (10 posto), previše posla (7 posto) te često mijenjanje poslovnih ciljeva tvrtke (6 posto). Samo 5 posto ispitanika kaže da ih na radnom mjestu ništa ne smeta, navode s portala posao.hr u priopćenju o rezultatima istraživanja. 


Iz kategorije: Vijesti