Datum objave: 19. Ožujak 2013

Anita Bara zalaže se za osnivanje mobilnih hospicijskih timova

Diana Ferić
Diana Ferić

"Formiranje mobilnih hospicijskih timova bio bi važan korak naprijed za sve pojedince i obitelji koji imaju potrebu za pomoći takvih timova u svakodnevnom susretu s bolešću u Šibensko - kninskoj županiji",  istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare Anita Bara,  predsjednica ŽO SDP -a i kandidatkinja SDP -a  za županicu Šibensko - kninske županije dodajući ta je formiranje takvih timova i njezinom izbornom programu.

Konferencija je održana povodom Svjetskog dana  socijalnog rada, a uz Anitu Bara govorila je i dr.sc. Marija Alfier,  predsjednica GO SDP -a Vodica kandidatkinja SDP -a za gradonačelnicu Grada Vodica.  "Svim socijalnim radnicima diljem Županije ali i svim onima koji na različite načine, volonterski, organizirano, preko različitih udruga civilnog društva rade na prevladavanju socijalnih nedaća čestitam Svjetski dan socijalnog rada  Treći utorak u ožujku svake godine posvećujemo plemenitim ljudima koji brinu o potrebitima sa željom da svojim djelovanjem učine dostupnim ljudska prava i socijalnu pravdu uz promicanje ekonomske i društvene jednakosti za sve građane", rečeno je na konferenciji za novinare. 

"Osnovat ćemo i organizirati mobilne hospicijske timove u svrhu poboljšanja kvalitete života neizlječivih bolesnika u terminalnoj fazi bolesti . Tako ćemo  pomoći ljudima na kraju života, a njihovim njegovateljima i nakon smrti u žalovanju. Činit ćemo to kroz sprječavanje i olakšavanje simptoma sredstvima ranog otkrivanja, procjene i liječenja boli, te kroz olakšavanje ostalih psihičkih, psihosocijalnih i duhovnih problema. Takvi mobilni hospicijski timovi uključivali bi, pored liječnika i medicinskih sredstava i socijalne radnike,fizikalne terapeute,psihologe,volontere educirane za pristup teško bolesnim osobama i njihovim obiteljima", kazala je Bara predstavljajući socijalni program.

U njemu je predvidjela i da se za svako novorođenče iz proračuna izdvoji 1 500 kuna radi poticanja nataliteta.U okviru socijalnih usluga za djecu i mlade s invaliditeom i odrasle osobe s invaliditetom posebnu pozornost posvetit će  poticanju institucija i udruga koje bi mogle provoditi usluge osobnog asistenta, dnevnog i poludnevnog boravka, mobilnih timova podrške za pomoć u obitelji i uključivanje u redovne oblike školovanja, zapošljavanja i stanovanja., a poseban dio programa odnosi se na pomoć starim i nemoćnim osobama kroz pružanje različitih usluga u njihovim domovima.

"Sva tri državna i drugi privatni domovi su popunjeni, a liste čekanja su duge, a mnogi stariji ni ne žele mijenjati svoj stil života, stoga im je potrebno osigurati različite socijalne i zdravstvene usluge u kući. Kao što to postoji na području Šibenika i Knina, dostavu hrane u kuću treba proširiti i na druge gradove i općine u županiji. Nadalje, starijima i nemoćnima, koji su zdravstveno osjetljivija skupina, treba olakšati pristup zdravstvenoj zaštiti kroz veći broj kućnih posjeta liječnika i patronažne službe", kazal je  kazala je  Marija Alfirev.
 

Iz kategorije: Vijesti