Datum objave: 19. Ožujak 2013

Napadači na đake Bogoslovije u manastiru Krka pušteni da se brane sa slobode

Diana Ferić
Diana Ferić

Sedmorica maloljetnika koja su osumnjičena da su u nedjelju 17. ožujka u Kistanjama napali đake Bogoslovije „Sveta Tri Jerarha“ u manastiru Krki i nanijeli im  tjelesne ozljede danas su pušteni iz pritvora i branit će se sa slobode.

"Državni odvjetnik  je predložio da se protiv uhićene djece starosti od 14 do 17 godina odredi istražni zatvor, no, sudac istrage je odbio taj prijedlog i umjesto istražnog zatvora odredio mjere opreza, zabrane približavanja osumnjičenicima manastiru Krka na udaljenost manju od kilometra i oštećenicima na manje od sto metara. Osobno bih naglasio da je istražni zatvor najteža mjera koja se određuje samo iznimno. Svrha istražnog zatvora ne može se zamjeniti nekom od mjera opreza, a u konkretnom slučaju je sudac istrage smatrao da se svrhovito može postići i ovim mjerama opreza", izjavio je novinarima Branko Ivić, glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku.

Ivić je  apelirao je na političare, da slučaj u Kistanjama, ne koriste za prikupljanje jeftinih političkih bodova."Zamolio bi ih da se suzdrže od teških kvalifikacija i riječi, a sud će donijeti i donosi svoje odluke po zakonu i činjenicama, a ne po njihovim željama i diktatu ulice“, naglasio je.

Istražni zatvor se u rijetkim prilikama određuje za maloljetnike i djecu. Državni odvjetnik predložio je da se protiv napadača odredi pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke.
 

Maloljetnicima koji su osumnjičeni za napad na učenike pravoslavne Bogoslovije sudski je zabranjeno da prilaze manastiru Krka u krugu od jednog kilometra, a učenicima bogoslovije ne smije se približavati na udaljenosti manjoj od 100 metara. Prema do sada poznatim pojedinostima do napada i fizičkog obračuna s đacima bogoslovije došlo je navodno u trenutku kada su se đaci zaputili iz manastira Krka prema Kistanjama gdje su namjeravali provesti svoje slobodno vrijeme, apolicija je utvrdila da je mržnja bila povod napada. 

Eparhija dalmatinska još se nije službeno očitovala o tom događaju, a na službenom eparhijskom internetskom portalu oglasila se Uprava bogoslovije u Krki: „Najoštrije osuđujemo taj nemili događaj. Tim brutalnim napadom na krčke bogoslove trenutno je narušena sigurnost i normalan rad naše bogoslovije. Motiv za ovaj incident može biti i jeste jedino i isključivo vjerska i nacionalna mržnja. Najiskrenije se nadamo da će nadležne državne institucije Republike Hrvatske počinioce ovoga zlodjela privesti pravdi i adekvatno kazniti. Ovaj martovski pogrom krčkih bogoslova doživljavamo kao veliki krić i stradanje, ali se kao pravoslavni kršćani moramo moliti Bogu za počinioce ovoga zlog djela koje Hrvatsku ne vodi prema Evropi, nego prema najmračnijim periodima ljudske civilizacije.“
 

Iz kategorije: Vijesti