Datum objave: 19. Ožujak 2013

Siniša Burić izabran za dopredsjednika Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske

Diana Ferić
Diana Ferić

Izbor Siniše Burića za dopredsjednika Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske veliko je priznanje za Šibensku gradsku stražu i Grad Šibenika.                                                                                                                                                                                                                    

Siniša Burić, dopredsjednik Šibenske gradske straže na redovnoj Skupštini Saveza povijesnih postrojbi izabran je za dopredsjednika te krovne nacionalne organizacije povijesnih postrojbi Hrvatske vojske. Za predsjednik SPPHV ponovno je izabran dosadašnji predsjednik Vatroslav Bekafigo, predsjednik Požeške građanske straže, a dužnost drugog dopredsjednika povjerena je Anti Knegi, predsjedniku Dubovačkih trumbunjera. Skupština Saveza bila je održana u Slavonskoj Požegi gdje Šibenska gradska straža već godinama gostuje na svečanostima povodom blagdana sv. Grgura kada Požežani odlaze u svoje vinograde gdje pucnjavom iz pušaka, kubura i mužara obilježavaju pobjedu nad Turcima Osmanlijama. 
Šibenska gradska straža kao moderna inkarnacija šibenske srednjovjekovne straže postala je tijekom proteklih šest godina jedan od najboljih šibenskih turističkih proizvoda. Zahvaljujući ozbiljnom pristupu i izvrsnosti u radu svrstala se uz bok pa i prestigla neke etablirane povijesne postrojbe.

Ideju da se rekonstruira izgled srednjovjekovne postrojbe koja je svojim ophodnjama, ovlastima i oružjem bila jamac sigurnosti, javnog reda i mira tadašnjeg Šibenika dala je Turistička zajednica Grada Šibenika 2006. godine u sklopu priprema za održavanje prvog Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku. Potporu toj nakani dao je tadašnji dogradonačelnik Šibenik Tomislav Ninić pa su predstavnici Turističke zajednice, uvjereni da bi šibenski branitelji iz Domovinskog rata bili izvrsni nositelji tog projekta, razgovarali sa Sinišom Burićem, aktualnim direktorom j.p. Zelenilo, koji je tada u Uredu državne uprave radio poslovima braniteljskih prava i skrbi o braniteljima te Joškom Babačićem. Njima se ideja svidjela pa su oko njene realizacije okupili svoje suborce iz Breza - izvidničkog voda 113. brigade HV. 

Branitelji su projekt shvatili daleko ozbiljnije i ambicioznije od samih predlagača. Kreiranje i izrada replika odora srednjovjekovnih šibenskih gradskih stražara povjerena je dizajnerici Karmen Herceg. Djelatnici Remontnog brodogradilišta Šibenik predvođeni Markom Koštanom izradili su vjerne kopije autentičnog srednjovjekovnog oružja pa je Šibenska gradska straža u punom sjaju zablistala već na prvom Sajmu 2006. godine. Branitelji okupljeni oko tog hvale vrijednog projekta otišli su i korak dalje. Osnovali su Udrugu Šibenska gradska straža. Statut im je pomoglo izraditi Viteško alkarsko društvo iz Sinja. Za prvog predsjednika izabran je Joško Babačić, za dopredsjednika Siniša Burić, a za tajnika Jurica Arambašić. Udruga, u čije je članstvo pristupio i šibenski biskup Ante Ivas koji je stražare i stražu blagoslovio u katedrali sv. Jakova, svečano je utemeljena na Osnivačkoj skupštini u Velikoj gradskoj vijećnici, a kumovi su joj bili Sinjski alkari. 
Zastava Šibenske gradske straže  posvećena je polaganjem na Kristov grob u Jeruzalemu 2007. godine. 

O Gradskoj straži, njenom osnivanju i značaju opširan tekst je donio časopis "Šibenik tim" i svom 5. broju kojeg se još uvijek može naći u "Knjižari Matica" u starom Šibeniku iznad Medulića.

 

Iz kategorije: Vijesti