Datum objave: 18. Ožujak 2013

HTV:Polemike o napadu Janjevaca na učenike bogoslovije u Kistanjama

Diana Ferić
Diana Ferić

Povodom napada na polaznike bogoslovije u manastiru Krka u Kistanjama dana su u emisji "Tema dana" HTV -a  gostovali Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a i Roko Antić, predsjednik HDZ-a iz Kistanja koji su zastupali dijametralno suprotna stajališta. Dok je Pupovac zgrožen napadom na bogoslove u Kistanjama, Roko Antić tvrdi da oni nisu napadnuti iz čista mira, već su skloni provokacijama.

Antić je kazao da su bogoslovi tijekom tjedna zatvoreni u manastiru Krka, a nedjelja im je slobodan dan koji koriste za šetnju, ali i provokacije. Naime, kako Antić objašnjava, oni se ne ustručavaju nositi majice s natpisima 'Kosovo je Srbija' ili sa srpskim dvoglavim orlom.

Vidno uzrujani Pupovac izrazio je nezadovoljstvo što je uopće došao u emisiju, jer mu je sugovornik čovjek koji je manastir Krka nazvao leglom četništva. Zapitao se je li u sređenoj zemlji normalno da policija čuva manastir kako što je to sada slučaj u Hrvatskoj s manastirom Krkom.

'Koji je to motiv trebao biti da ih se napadne letvom i gađa kamenicom', zapitao se Pupovac. Nije propustio naglasiti da se već nekoliko dana u Hrvatskoj događaju izljevi mržnja desnice prema drugim nacionalnim grupama. Na novinarski upit kako komentira izjavu policajca koji je izjavio da je riječ smo o prekršaju, Pupovac je odgovorio da je na policajcu da utvrdi činjenice i odradi posao.

Tada se Antić vratio na vrijeme kada su Janjevci bili metom progona na Kosovu i spomenuo da su došli u Hrvatsku zbog Šešelja i sličnih koji su ih protjerali s njihovih ognjišta.

Na kraju je na novinarski upit hoće li se stvari u Kistanjama smiriti, jer je Pupovac tamo bio prije emisije i nakon pomirljivih izjava Roka Antića koji je pohvalio suradnju s SDSS-ovim načelnikom Kistanja – iznervirani Pupovac rekao je da mu ne trebaju ni voditelj Danko Družijanić ni Antić objašnjavati što je njegova politička platforma. 

Iz kategorije: Vijesti