Datum objave: 18. Ožujak 2013

Uprava bogoslovije:Đaci su u Kistanjama pretučeni bejzbolskim palicama

Diana Ferić
Diana Ferić

Policijska uprava šibensko - kninska još nije službeno priopćila kako su i zbog čega jučer poslijepodne u Kistanjama napadnuti i ozlijeđeni mladi pravoslavni boloslovi, đaci  manastira Krka. O tom se nemilom incidentu oglasila dalmatinska eparhija koja tvrdi da su mladići napadnuti i bejzbolskim palicama te da su ih napali Janjevci. O tom teškom incidentu  na svojim web stranicama pišu. "U svoje slobodno vreme đaci bogoslovije su se uputili prema selu Kistanju, a iz suprotnog smjera je naišlo auto koje je išlo pravo na njih. Đaci su uspjeli da se izmaknu, a iz auta su se čuli povici uvredljivog sadržaja i prijetnje. Potom se pomenuto auto udaljilo u pravcu manastira Krke, da bi se zatim posle desetak minuta vratilo iz pravca manastira i preprečilo put prema Kistanjama. Potom su iz auta izašla četiri mladića starosti oko petnaest godina. Opet prijeteći i uvredljivo uzvikujući da naši đaci ne mogu i da neće doći danas do Kistanja. Prijetili su bogoslovima  da će pozvati svoje starije drugove. Tako je i bilo. Iz pravca naselja Janjevo došli su momci starosti oko dvadeset i pet godina s bejzbol palicama i metalnim šipkama, te su fizički nasrnuli na đake naše bogoslovije.

Bogoslovi su pokušavali mirnim razgovorom izbjeći sukob, međutim jedan od napadača je bejzbol palicom udario učenika bogoslovije M.S. po licu i naneo mu teže telesne povrede, zbog čega je hospitalizovan u hitnoj pomoći u Šibeniku. Nakon toga, izbila je opšta tuča u kojoj je osam đaka bogoslovije zadobilo lakše tjelesne povrede", kažu u Dalmatinskoj eparhiji.

Uprava bogoslovije u Krki najoštrije osuđuje ovaj nemili događaj i tvrdi da on nije ničim izazvan. "Ovim  brutalnim napadom na krčke bogoslove je trenutno narušena sigurnost  i normalan rad naše bogoslovije. Motiv za ovaj incident može biti i jeste jedino i isključivo vjerska i nacionalna mržnja. Najiskrenije se nadamo da će nadležne državne institucije Republike Hrvatske počinioce ovoga nebivalog zlodjela privesti pravdi i adekvatno kazniti. Ovaj martovski pogrom krčkih bogoslova doživljavamo kao veliki krst i stradanje, ali se kao pravoslavni hrišćani moramo moliti Bogu za počinioce ovoga zlog dela koji Hrvatsku ne vodi prema Evropi, nego prema najmračnijim periodima ljudske civilizacije", ističu.

FOTO: www.eparhija - dalmatinska.hr

Iz kategorije: Vijesti