Datum objave: 17. Ožujak 2013

Napadnuti mladi bogoslovi u Kistanjama, HDZ ih optužio za provociranje

Diana Ferić
Diana Ferić

Policijska uprava šibensko-kninska potvrdila je večeras da je danas iza podneva na cesti prema manastiru Krka, nedaleko  od Kistanja, više mlađih osoba iz Kistanja verbalno je, a zatim i fizički, napalo osam pravoslavnih bogoslova, javlja Tportal.
HTV javlja kako je šest osoba ozlijeđeno, a među njima jedan je bogoslov zbog teških tjelesnih ozljeda završio u bolnici.  Ivica Kostanić, načelnik šibensko-kninske policije je za HTV potvrdio je napadnuto  osam bogoslova odnosno učenika pravoslavne škole u manastiru Krka te  da su počinitelji, učenicima iz Kistanja, identificirani. Kriminalističko istraživanje je u tijeku. 

Međutim, HDZ iz KListanja je danas u priopćenju tvrdio suprotno, da su mladi bogoslovi provocirali mladež iz Kistanja: 

"Mladi bogoslovi većinom iz susjednih država smještenih u Manastiru „Krka“ kod Kistanja danas su u popodnevnim satima provocirali  grupu maloljetnika iz Kistanja želeći ih navesti na sukoba. Uslijedilo je namjerno presretanja puta kretanja i naguravanja što je dovelo do tučnjave", priopćio je HDZ Općine Kistanje.


"Već su od prije poznate provokacije koji nedjeljom nakon tjedne karantene i strogih manastirskih pravila izlaze u „šetnju“ kistanjskim ulicama i redovito završavaju u alkoholiziranom stanju u kafićima ili s bocama alkohola ispred kistanjskih trgovina. Podsjećamo da je upravo mentor ovih bogoslova i njihov profesor medijima poznat German i smijenjen iguman pravoslavne crkve Aleksandar Bogojević koji je javno iskazao svoju mržnju prema svemu hrvatskom razbijanjem i gaženjem hrvatskog grba u svom kafanskom društvu u Đevrskama, te napadu i prijetnji smrću novinaru i branitelju Željku Huljevu za što je nedavno i osuđen na kninskom općinskom sudu na šest mjeseci uvjetne kazne", stoji u tom priopćenju.
 
"Spominjemo ovo kako bi razumjeli atmosferu u kojoj se educiraju i odgajaju bogoslovi iz prvog dijela teksta. Također, zanimljivo je kako se ovakvi događaji tempiraju upravo kada se u nekim medijima uspoređuje mogućnost kaznenog progona Zdravka Mamića kojeg se unaprijed osuđuje na tri godine zatvora i nevjerojatno male izrečene kazne od samo 6 mjeseci uvjetne kazne za pravoslavnog Germana Bogojevića, nadređenog bogoslovima kistanjskog manastira.Osuđujemo svaku vrstu nasilja pa i onog nastalog u očiglednoj samoobrani i zalažemo se za nenasilno rješavanje sukoba, ali za isto je potrebno sudjelovanje i onih u ulozi napadača a ne samo žrtava UNAPRIJED ISPLANIRANOG SUKOBA", kažu u kistanjskom HDZ - u.

FOTO:www.eparhija-dalmatinska.hr

Iz kategorije: Vijesti