Datum objave: 15. Ožujak 2013

Šibensko - kninska županija prednjači po kvaliteti mora za kupanje

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko - kninska županije je na trećem mjestu među  priobalnim županijama po kvaliteti mora za kupanje, prema podatcima koje je za 2012. godinu danas objavilo ministarstvo zaštite okoliša na konferenciji za novinare koju je u Zagrebu održao ministar  Mihael Zmajlović.

Ispitivana je kvaliteta mora na  89 točaka u Šibensko - kninskoj županiji, a samo dvije nisu dobile ocjenu izvrstan. Riječ je o plaži u Zatonu koja ima dobru i plaži u Skradinu koja ima zadovoljavajuću kvalitetu mora za kupanje. To znači da je  najvišu ocjenu dobila i plaža Banj  za koju je HDZ,. kada je izgrađena, dovodio  u pitanje kakvoću mora. U izvješću stoji:"Otvorena je i nova plaža Banj u gradu Šibeniku. Plaža je izgrađena dijelom na prostoru bivše Tvornice elektroda i ferolegura, na mjestu nasipanja terena sa silikomanganskom i feromanganskom rudom. Napravljena je studija utjecaja na okoliš od Instituta Ruđer Bošković, Zagreb a Županija je tražila i osigurala sredstva za dodatna ispitivanja morskog sedimenta i stupca morske vode na parametre fenola, mineralnih ulja, i PAH-ove. Rezultati studije mogu se naći na web stranici Županije Šibensko-kninske ".    

Program praćenja kakvoće mora provodi se više od 20 godina, a po broju točaka za ispitivanje Hrvatska je u samom vrhu europskih zemalja (3. mjesto). U Hrvatskoj se ispitivanje za 2012. godinu provelo na 912 točaka ispitivanja, odnosno na 779 hrvatskih plaža, u periodu od 15. svibnja do 30. rujna. Ispitivanje koordinira Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a provodi ga 7 priobalnih županija, rečeno je na konferenciji za novinare. Rezultati ispitivanja kakvoće more za kupanje veliki su adut Hrvatske u turističkoj promidžbi, a svi rezultati šalju se i Europskoj  uniji.  

Iz kategorije: Vijesti