Datum objave: 15. Ožujak 2013

Zbog izjava župana Pauka o opasnom otpadu u TEF -u reagirao i GO SDP-a

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je šibensko - kninski župan Goran Pauk danas, na konferenciji za novinare, doveo u pitanje istinitost informacija da je sav opasni otpad uklonjen s prostora TEF -a priopćenjem za javnost reagirao je  Gradsko odbor SDP- a, a potpisao ga je predsjenik Franko Vidović.

U priopćenju stoji: “Što se tiče sanacije TEF – a koju provodimo odgovorno, vodeći računa prvenstveno o sigurnosti građana, želim kazati da je nakon sanacije najopasnijeg dijela materijala zagađenog PAH-ovima s više od 1.000 mg/kg koja je odrađena krajem prošle godine, na TEF-u je preostao dio neopasnog materijala i dio materijala za koji je potrebno utvrditi da li je i u kojoj mjeri zagađen. Taj postupak je u tijeku, provodi ga i financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Eventualni potrebni zahvati ni opsegom, ni cijenom ni složenošću ne bi trebali biti u rangu do sad provedene sanacije, već znatno jednostavniji i jeftiniji. Zanimljivo je i napomenuti da je ovo prvi put da se jedan dio sanacije u TEF-u obavlja tako da on ni na koji način ne predstavlja trošak za građane Šibenika jer spomenute dodatne analize bespovratno financira FZOEU.
Također,ako netko ne vidi koju korist građani Šibenika imaju od činjenice da se dogovorom dvije gradske tvrtke jedna povoljno riješi materijala koji joj je višak, a druga besplatno osigura materijal koji će joj u budućnosti biti potreban, onda to jasno govori zašto je Šibenik bio na dnu dok su ga vodili Goran Pauk i HDZ.

Zabrinutost župana za stanje u TEF-u još jedan je od evidentnih primjera koliko župan “skrbi” za dobrobit i zdravlje Šibenčana. Razumljivo je i da se “brine” za TEF jer je upravo zahvaljujući njegovom potpisu na ugovoru kojeg je potpisao kao direktor TEF-a prije osam godina, točnije 2005. godine, TEF danas u financijskom sporu za sredstva koja iznose više od 60 milijuna kuna.
Njegova briga za Šibenik i Šibenčane iskazana je i prošle godine kada je pokušavao na sve moguće načine opstruirati izgradnju i uređenje plaže Banj s bezbrojnim konferencijama za novinstvo na kojima je upozoravao da je kupanje na Banju štetno i opasno za zdravlje pa do toga da je naručio posebnu studiju koja je iznosila gotovo 85.000 kuna koja je, na njegovu veliku žalost, pokazala da se možemo kupati na Banju i da će se na Banju zavijoriti plava zastava za razliku od velikog broja plaža u županiji. Za de facto bačene novce u vjetar, bolje rečeno more, nitko, pa niti župan nije odgovarao.

Njegova briga za Šibenik iskazana je i u rukovođenju nogometnog kluba Šibenik koje je rezultiralo financijskim kolapsom kluba opterećenog brojnim potraživanjima.

Za razliku od Šibenika, župan ne pokazuje toliko zanimanje za probleme npr. građane Knina gdje su već dvije godine u samom središtu grada raskopane glavne prometnice i gdje je nedavno zabilježena i prometna nesreća sa smrtnim posljedicama. Za neprimjeren tretman od strane župana mogli bi se požaliti i građani Vodica i Murtera koji nemaju riješen vodovod i kanalizaciju ili gotovo svi građani županije na kvalitetu javnog prijevoza. Posebnu pozornost župan je ipak posvetio biogradskoj tvornici mreža s ne baš velikim rezultatima, točnije katastrofalnim posljedicama, ali je imao dobru volju. Kao što župan i danas ima dobru volju riješiti problem neprimjerenog vođenja županijske bolnice koja bilježi rekordne gubitke.

Razumljivo je, u ozračju sljedećih lokalnih izbora, skretati pozornost na “tuđe dvore”, no to je već uobičajeni obrazac ponašanja župana Pauka i njegovih pobočnika", kaže se u  priopćenju GO SDP -a. .

Iz kategorije: Vijesti