Datum objave: 15. Ožujak 2013

Krešo Šakić:Iz TEF -a je odvezen ne sav,nego najopasniji otpad!

Diana Ferić
Diana Ferić

Krešimir Šakić, direktor TEF –a opovrgava sumnje župana Pauka da se građanima plasiraju netočne informacije o tomu da na prostoru TEF –a više nema opasnog otpada, a predbacuje Županu ugovore koje je on, dok je mjesec dana bio direktor TEF –a, potpisao.

Dok se župan Pauk barata s informacijama o tomu da je sporan otpad sav onaj koji sadrži više od 100 mg/kg takozvanih PAH – ova Šakić u svom odgovoru spominje samo onaj s više od 1 000 mg/kg PAH – ova i tvrdi da je u svojim izjavama spominjali samo takav otpad, a potvrđuje da na tom prostoru još ima otapada za koji s etek treba utvrditi je li opasan.

„ Nakon sanacije najopasnijeg dijela materijala zagađenog PAH-ovima s više od 1.000 mg/kg koja je odrađena krajem prošle godine, na prostoru TEF-a je preostao dio neopasnog materijala i dio materijala za koji je potrebno utvrditi jel i je i u kojoj mjeri zagađen. To su činjenice i stanje koje smo mi naglasili i na tiskovnoj konferenciji na kojoj smo obznanili kraj projekta termičke obrade. Taj postupak je u tijeku, provodi ga i financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Eventualni potrebni zahvati ni opsegom, ni cijenom ni složenošću ne bi trebali biti u rangu do sad provedene sanacije, već znatno jednostavniji i jeftiniji. Zanimljivo je i napomenuti da je ovo prvi put da se jedan dio sanacije u TEF-u obavlja tako da on ni na koji način ne predstavlja trošak za građane Šibenika jer spomenute dodatne analize bespovratno financira Fond“.

Za Šakića nije ništa sporno niti u prebacivanju dijela troske na Bikarac iako ona neće biti odmah iskorištena: „Što se tiče zbrinjavanja zamjenskog agregata kamena dobivenog preradom troske, mislim da je na njega suvišno i odgovarati. Ako netko ne vidi koju korist građani Šibenika imaju od činjenice da se dogovorom dvije gradske tvrtke jedna povoljno riješi materijala koji joj je višak, a druga besplatno osigura materijal koji će joj u budućnosti biti potreban, onda to jasno govori zašto je Šibenik bio na dnu dok su ga vodili Goran Pauk i HDZ. Da su oni u vrijeme sklapanja ugovora koji je Goran Pauk osobno potpisao u vrijeme svog jednomjesečnog direktorovanja u TEF-u na takav način dugoročno razmišljali, sanacija TEF-a bi sigurno bila odavno gotova i bitno manje koštala građane ovog grada“, ističe Šakić.

Iz kategorije: Vijesti