Datum objave: 14. Ožujak 2013

Strabag - Pomgrad preuzeo dogradnju gata Vrulje-prvi cruiseri od 15. srpnja

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući danas potpisanom ugovoru o nastavku dogradnju gata Vrulje u Šibeniku između Lučke uprave Šibenik i poduzeća Strabag AG Pomgrad inženjering cruiseri bi na taj gat morali moći pristati od 17. srpnja, kako je najavio Petković, ravnatelj Lučke uprave, a direktor Pomgrada je potvrdio da im kratkoća roka neće biti problem jer su, kako je kazao dobro ekipirani i imaju svi potrebnu opremu. Riječ je o tvrtki koja je specijalizirana za podmorske radove, a angažirana je na poslovima na cijelom Mediteranu. Ugovor su u Šibeniku potpisati Marjan Petković, ravnatelj Lučke uprave i Nikša Musulin, direktort  Pomgrada.

Petković je istaknuo kako je iznimno važno što je ta tvrtka pokazali spremnost i volju da preuzmu dogradnju gata Vrulje, dok su ih neki drugi izvođači, dodao je zavlačili nekoliko mjeseci. Na svečanosti potpisivanja tog ugovora bili su zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić, šibensko – kninski župan Goran Pauk i gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović.

Prema Ugovoru o nastavku radova vrijednom 61,3 milijuna kuna dovršetak veza za kruzere očekuje se do 1. srpnja 2013. a vezovi za dužobalnu liniju, međunarodni i lokalni promet bit će dovršeni do 15. svibnja 2014. godine.

Riječ je o projektu vrijednom 12 milijuna EUR –a koji se financira kreditnim sredstvima Europske banke. Ugovor je prvotno bio potpisan sa splitskim Konstruktorom koji je započeo radove, ali je zbog blokade u poslovanju i obavio vrlo malo od onoga što je ugovoreno pa je s njima lani u listopadu raskinut ugovor. Danas ugovoreni radovi vrijedni su oko 61,3 milijuna kuna.

Duga faza dogradnje gata Vrulje koja se odnosi na prihvat brodova za otoke i brodova u domaćem putničkom prometu bit će završena do 15. svibnja 2014. godine.
Gat Vrulje se, kako je poznato, proširuje za oko 10 000 četvornih metar,a produžava se operativna obala za oko pola kilometra. Nakon toga na gatu s e moći pristajati cruiseri dužine do 260 metara, veliki trajekti i drugi brodovi dužine do 200 metara ,a moći će pristajati i brodovi u domaćem linijskom prometu, kako je istaknuo Petković.

Iz kategorije: Vijesti