Datum objave: 12. Ožujak 2013

Nacionalni park Krka očišćen od mina, slijepci dobili još jednu taktilnu mapu

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvije za Nacionalni park Krka i njegove posjetitelje važne stvari, ali važne i za Grad Skradin i Šibensko - kninsku županiju,predstavljene su dana na svečanosti u Skradinu, ispred ispostave tog NP. Više nema niti jedne mine u tom Nacionalnom parku jer su sve minski sumnjive površine razminirane, kako je kazao Tonči Restović, ravnatelj NP "Krka", a danas je otkrivena i trodimenzionalna taktilna mapa NP "Krka" koja će slijepim osobama omogućiti da upoznaju ljepote i fenomene tog nacionalnog parka.

Budući da je uklanjanje mina na oko 200 000 četvornih metara površine u tom nacionalnom parku financirala i Vlada SAD -a na današnjoj svečanosti bili su i Kenneth Merten, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj te David Allen, politički savjetnik u njihovom veleposlanstvu uz prof. dr. sc. Dijanu Pleštinu, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Antu Županovića, gradonačelnik Grada Šibenika, Nediljka Dujić, gradonačelnik Grada Skradina, Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, dr.sc. Josip Čerina, predstojnik Podružnice HCR-a Zadar te Dražen Novak, direktora tvrtke za razminiranje TORNADO d.o.o koja je razminirala prostor u tom nacionalnom parku.

Župan Pauk jer podsjetio da je od 1998. razminirano 30,8 četvornih kilometara površine u Šibensko - kninskoj županiji za što je utrošeno oko 320 milijuna kuna. "Danas sam sretan što su od mina očišćena područja Goriša, Rupa, Lozovca i što je završen jedan dugotrajan pprocesrazminiranja NP Krka. Sada turisti mogu bez straha upoznavati njegove ljepote, ali se i domicilno stanovništvo može vratiti poljoprivredi. U Županijije je  ostalo za razminirati još 44,4 kilometra, a Šibensko - kninska županija koliko može financijski pomaže taj proces", kazao je župan i zahvalio Hrvatskom centru za razminiravanje, ali i zakladi "Hrvatska bez mina" na svemu što su napravili.

Dražen Jakopec, odnedavni ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje istaknuo je da je u Hrvatskoj još više od 600 kvadratnih kilometara u 12 županija pod minama. Šibensko - kninska županija ima sreću da je na sedmom mjestu po ukupnoj površini na kojoj su još uvijek mine."Projekt razminiranja prostora NP "Krka" bio je složen , Na njemu smo uklonili 10 protupješačkih mina i 27 komada kasetnog streljiva. Time smo riješili  sigurnost mještana i pokrenuli turistički aktivnost. Vlada SAD -a je jedan od najvećih donatora razminiranja u Hrvatskoj za što su izdvojili 30 milijuna dolara", kazao je Jakopec.

Gospodine Kenneth Merten, veleposlanik - SAD -a je izrazio zadovoljstvo zbog sudjelovanje njegove vlade u financiranju tog projekta i uopće razminiranju u Hrvatskoj . Istaknuo je da je jako važno partnerstvo u poslovima razminiranja pa je posebno priznanje uručio Mariji Plesev Pongrac iz Fonda ITF zbog njezinih napora da se Hrvatska očisti od mina.

Nakon svečanosti posvećenoj završetku projekta razminiranja, izvan protokola, vidno uzbuđen, veleposlaniku SAD -a je prišao  jedan mještanina Prukljana koji je upozorio kako je njihovo područje još uvijek posuto minama, tvrdeći da o tome nitko ne vodi računa. Dijana Pleština ga je smirivala i pozvala da joj se obrati, reagirao je i šibensko - kninski župan Goran Pauk koji mu je savjetovao da dođe na razgovor u Županiju, a ekspeditivan je bio Dražen Jakopec koji je odmah s njim sjeo u automobil kako bi na terenu vidio o čemu je riječ.

Danas je ispred ispostave NP "Krka" otkrivena i trodimenzionalna taktilna mapa Nacionalnog parka i njegovog okruženja. Reljef u mjerilu 1:40000 prikazuje tok rijeke Krke do grada Šibenika. Mapa je prilagođena slijepim osobama brailleovim pismom i taktilnim linijama. Latiničnim i brailleovim pismom naznačeni su nazivi atraktivnih lokacija uz kanjon rijeke, te gradova i mjesta u okruženju.
Tactilis je funkcionalna skulptura s trodimenzionalnom taktilnom mapom za slijepe i slabovidne koja daje informacije svima, bez obzira na to imaju li ili ne poteškoća s vidom. Nazočni su bili predstavnici šibenske udruge slijepih koji su pozdravili i taj potez NP "Krka" koji će im značajno olakšati upoznavanje prirodnih ljepota i ostyalih sadržaja tog nacionalnog parka. " Dok sam vidio upoznao sam temeljito nacionalni park Krku, ali mi sada kada sam ostao bez vida ovakve mape itekako dobro dođu", kazao je Tihomir Jurković, član Udruge sslijepih Prva taktilna mapa koja reljefno u mjerilu 1:800 prikazuje prostor Skradinskog buka postavljena je na vidikovcu Skradinskog buka 2011. Tactilis – taktilne mape rezultat su višegodišnje suradnje proizvođača i Hrvatskog saveza slijepih te uključuje segment slijepih i slabovidnih putnika u sektor turizma.

Iz kategorije: Vijesti