Datum objave: 11. Ožujak 2013

Šibenik nema dokumenata za riješavanje sukoba interesa dužnosnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik je među brojnim  jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u Hrvatskoj koje nisu donijele dokumente kojima se reguliraju razdvajanje privatnih i poslovnih interesa, potom  darovi i naknade od poslovnih partnera i poslovnim partnerima kao i pravila vezana za povjerljivost i nepristranost. Takvih je oko 90 posto  jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, kako je pokazalo istraživanje Ministarstva pravosuđa i Ministarstva uprave koji su  sastavili upitnik s pitanjima koja se odnose na transparentnost rada jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Istraživanja je obuhvatilo sve općine, gradove i županije u Republici Hrvatskoj. Objavljeni su su za sada samo preliminarni, općeniti rezultati, a još ne po jedinicama lokalne samouprave no na stranicama tih ministarstava su objavljeni odgovori koji su im stigli iz gradova i općina pa se iz njih može puno toga vidjeti." Sukob interesa je čest problem kako na razini državnih službenika i dužnosnika tako i na onoj lokalnoj, stoga je, uz donošenje dokumenta vezanog za ovo područje,  od iznimne važnosti i nastavak edukacije na istu temu. S obzirom da je samo 16 posto jedinica donijelo dokument koji sadrži pravila vezana uz razdvajanje privatnih i poslovnih interesa, vidljivo je da je potreban velik napredak kako bi se na najmanju moguću mjeru svela mogućnost nastanka sukoba interesa lokalnih službenika i dužnosnika", stoji u preporuci tih dvaju ministarstava.

Šibenska gradska uprava, kao i većina ostalih u Hrvatskoj nije provela niti edukaciju svojih zaposlenika o etičkom postupanju, a nema niti povjerenika za etiku što je, po mišljenju ministarstava, vrlo važno i to je u Strategiji suzbijanja korupcije u Hrvatskoj navedeno kao jedan od osnovnih problema u cjelokupnoj antikorupcijskoj politici. Istodobno, u 2011. godini, za koju su podatci traženi, nije bila niti jedna pritužba na kršenje etike u gradskoj upravi

S druge strane, Grad Šibenik je transparentan kada je riječ o  misiji i viziji razvoja Grada, donacijama i trošenju sredstava iz gradskog proračuna, javnoj nabavi i potpisanim ugovorima te mjesnoj samoupravi  i to se sve objavljuje na gradskoj mrežnoj stranici. Problem je jedino što na toj stranici nije objavljeno izvješće o  ostvarivanju prava na pristup informacijama, a u 2011 godini je bilo 13 takvih zahtjeva.

Iz kategorije: Vijesti