Datum objave: 04. Ožujak 2013

Turbo kružni tok gradit će se nakon ljeta na Baldekinu,pogledajte kako izgleda

Diana Ferić
Diana Ferić

Takozvani turbo kružni tok, trenutno najmodernije rješenje za prometna križanja bit će izgrađen na križanju Ulice Stjepana Radića i Bosanske ulice na Baldekinu, u Šibeniku, ali će radovi početi tek nakon turističke sezone, kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su bili gradonačelnika dr Ante Županovića, oba njegova zamjenika, Franko Vidović i Petar Baranović te prometni stručnjaci – projektant Milan Majkić i dr.sc. Branko Peran.

Šibenski dogradonačelnika Franko Vidović je istaknuo da se takvim rješenjem istodobno „ubijaju dvije muhe“ – najmanje se zahvaća u prostor jer prostora za klasičnu kružni tok na tom dijelu niti nema, a omogućava se i najveća sigurnost u prometu. To su potvrdili i inženjer Majkić i dr. Peran koji su istaknuli da će takvim prometnim rješenjem biti najmanje konfliktnih točaka u prometu. „U ovakvom kružnom toku nema prelaska iz jedne pozicije u drugu nego se već prije ulaska u njega vozila razvrstavaju i odmah kanaliziraju. Osim toga ona je najpovoljniji i s gledišta ekologije, estetike i sigurnosti u prometu“, kazao je dr. Peran. Prema riječima projektanta Majkića takvo prometno rješenje primjenjeno je u Hrvatskoj jeidno na varaždinskom području, a često je u Sloveniji.

Riječ je o vrlo prometnoj lokaciji kojom dnevno prođe oko 5 000 vozila,a sada je stanje na tom križanju kaotično i nesigurno i za vozače, a pogotovu za pješake. Kada se taj turbo kružno tok izgradi bit će i drukčije riješen promet prema Trgu Andrije Hebranga na koji se dolaziti i s njega odlaziti preko spoja s Bosanskom ulicom.

Taj zahvat ipak je ostavljen za jesen, kako su kazali dr Županović i njegov zamjenik Franko Vidović:“ Nema razloga u to srljati sada jer do turističke sezone svi radovi ne mogu biti gotovi. Sada radimo na uređenju okoliša OŠ Tina Ujevića i spoja s Bosanskom, uslijedit će potom uređenje lokacije na kojoj su sada garaže uz Bosansku,a onda ćemo nakon turističke sezone izgraditi taj kružni tok“, istaknuo je gradonačelnik dok je Vidović dodao kako nema straha da se to neće napraviti jer je riječ o nužnom zahvatu, ali da ga nije potrebno forsirati u predizbornoj kampanji.

Turbo kružni tok prema sadašnjim procjenama stajat će oko 3 milijuna kuna iako u Gradu vjeruju da će ta cijena kod ugovaranja radova pasti, a zauzimat će prostor od 7 000 četvornih metara

Iz kategorije: Vijesti