Datum objave: 02. Ožujak 2013

PAZITE:Branje šparoga na podoručju Hrvatkih šuma se naplaćuje!

Diana Ferić
Diana Ferić

Uskoro će sezona šparoga pa je dobro znati da je za branje šparoga kao i gljiva, kestena ili proljetnica u državnim šumama, neovisno o tome da li  za osobne ili komercijalne potrebe, potrebno ishoditi dozvolu područne šumarije Hrvatskih šuma, a to s ei naplaćuje, piše Glas Istre, a prenosi tportal.

Za nema predviđenog cjenika, ali zato on postoji za šparoge. Za rekreativno i komercijalno branje u državnim šumama predviđena je naknada po sakupljenoj količini. Za koji tjedan počinje sezona šparoga, stoga nije naodmet znati da se prema cjeniku Šumarije obračunava naknada koja za stručak šparoga (deset komada) iznosi pet kuna.

Procedura je više nego komplicirana. Berač bi za branje šparoga u državnim šumama trebao ishoditi dozvolu, a nakon sakupljanja ponovo doći s ubranom količinom te platiti prema cjeniku.

Predviđena kazna za sakupljanje šumskih plodova bez dozvole Hrvatskih šuma iznosi od tisuću do sedam tisuća kuna, a može je uručiti inspekcija zaštite okoliša ili šumarska inspekcija. U brdsko-planinskim područjima sakupljanje sporednih šumskih proizvoda moguće je bez naknade, ali također treba ishoditi dozvolu, prenosi tportal.
 

Iz kategorije: Vijesti