Datum objave: 01. Ožujak 2013

U šibenskim školama od ponedjeljka asistenti za djecu s teškoćama

Diana Ferić
Diana Ferić

Osobni pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama koji su integrirani u redovito školovanje u osnovnim školama  bit će od  ponedjeljka, 4. ožujka uvedeni u nastavu u školama: O.Š. Brodarica, O.Š. Fausta Vrančića (područna škola Raslina), O.Š. Vidici (područna škola Ražine), O.Š. Jurja Dalmatinca i Katolička osnovna škola. priopćila je danas gradka uprava. Naime, Grad Šibenik dobio je suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za zapošljavanje  petero aisitenata za što će s eiz gradskog proračuna izdvojiti 100 000 kuna.  Natječaj je bio otvoren krajem siječnja 2013. godine, osnovano je stručno povjerenstvo, utvrđene potrebe u osnovnim školama i prikupljena dokumentacija za svako pojedino dijete. "Grad Šibenik je jedna od rijetkih gradskih uprava u Hrvatskoj koja je pokrenula ovaj postupak i dobila suglasnost Ministarstva. To  je još jedan izvanstandardni program koji Grad  Šibenik financira u osnovnim školama. Već nekoliko godina u školama Tina Ujevića i Jurja Šižgorića  organiziramo i financiramo produženi boravak za učenike prvih i drugih razreda", ističe se na službenim web stranicama Grada Šibenika.

Inače, asistente u nastavi za djecu s teškoćama finacirala je i Udruga Kamenčić no za taj projekt ove godine iz  nadležnog ministarstva nisu dobili dovoljno novca. 

Uvođenjem asistenata djeca  s posebnim potrebama stavljaju se u ravnopravan položaj i pružaju im se jednaki uvjeti stjecanja znanja.  Također, za svako dijete koje dobije svog pomoćnika u nastavi bit će izrađen poseban program prema njegovim potrebama. 

Uloga asistenta u nastavi je pružati ''tehničku pomoć'' djetetu s posebnim edukacijskim potrebama, nastavniku i čitavom razredu. Asistent je usmjeren na individualne potrebe djeteta s poteškoćama, što olakšava rad nastavniku koji se sam ne može dovoljno posvetiti potrebitom djetetu pored velikog broja ostalih učenika u razredu.


Iz kategorije: Vijesti