Datum objave: 01. Ožujak 2013

Danas prvo ročište u parnici protiv banaka zbog "švicaraca"

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvo raspravno ročište u parnici protiv osam banaka koje je zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope tužila udruga Potrošač održat će se danas u Zagrebu, javlja index.hr.



"Od danas do 15. ožujka bit će održano pet ročišta na kojima će biti priloženi dokazni materijali te saslušani svjedoci", rekao je Media servisu Goran Aleksić, koordinator pravnog tima udruge Franak koja je potpisala sporazum ugovora s udrugom Potrošač.

"Imamo dobre podloge da budemo sigurni da ćemo na kraju ostvariti uspjeh. To nije kraj, bit će tu još nekih sudskih radnji nakon toga. I banke će imati svoje zahtjeve kad to sve prođe. Ali očekujemo da će naši tužbeni zahtjevi proći", rekao je Aleksić.

Udruge Potrošač i Franak zahtijevaju od banaka da se krediti konvertiraju u kune po tečaju koji je vrijedio kad su ugovori potpisani, te da se kamata vrati na onu koja je bila prilikom potpisa ugovora.

U Hrvatskoj, kažu iz udruga Potrošač i Franak, ima više od 100.000 korisnika kredita vezanih za švicarski franak, od kojih je 75.000 stambenih kredita. Njima su s obzirom na jačanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina, rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto.

Iz kategorije: Vijesti