Datum objave: 28. Veljača 2013

Jeste li čuli apel teško oboljele Matee Laštro "Želim disati"?!

Diana Ferić
Diana Ferić

Pojedince, a posebno tvrtke sa šibenskog i splitskog područja dirnuo je apel „ Želim disati“ koji je prije nekoliko dana na svojoj facebook grupi  uputila 18 – godišnja Šibenčanka Matea Laštro, oboljela od fibrozne  cistoze. Za  nabavu njoj nužnog inhalatora i vest prsluka koji joj olakšava disanje i iskašljavanje na njezin žiro račun uplaćeno je do danas 20 000 kuna, a potrebno joj je još 100 000 kuna!

Matea od rođenja boluje od te teške, rijetke i neizlječive  genetske bolesti  s kojom može živjeti, prema optimističnim prognozama, do 30 godine. Cistična fibroza je nasljedna bolest koja uzrokuje da neke žlijezde stvaraju nenormalne lučevine radi čega dolazi do pojave nekoliko simptoma od kojih najvažniji zahvaćaju probavni sustav i pluća.

Ta skromna, plaha  i iznimno lijepa djevojka s tom je  spoznajem suočena gotovo od rođenja. „Ona od početka zna koliko je njezina bolest teška i da za nju nema lijeka. Ali  ja joj želim omogućiti se lakše nosi sa svim posljedicama koje ta bolest izaziva, koje je iscrpljuju. Pluća su najugroženija i ako znam da postoji način da joj se omogući da lakše diše i da se lakše oslobodi tog sekreta koji se stalno stvara i guši je ja ću napraviti sve što mogu“, ispričala nam je njezina majka Natalija Matić koja ima frizerski salon u  prostoru Konzuma na Meterizama i jedva spaja „kraj s krajem“.

Matea joj je kći iz prvog braka, a s drugim suprugom koji je vozač  u jednoj pekarskoj tvrtki i nije već pola godine primio plaću ima još troje djece. Ona tvrdi da inhalator na koji Matea ima pravo preko HZZO – a nije dobra te da bi joj novi, pravi inhalator i takozvani vestprsluk mogli omogućiti puno lakše disanje. „Matea teško diše  stalno mora iskašljavati sekret tako da bi joj taj inhalator i prsluk olakšali te tegobe. Umjesto da ja stojim kod nje kod  napadaja kašlja kod nje dva sata i uz pomoć masažera ili PEP sustva olakšavam to iskašljavanje  prsluk bi joj  to i bez toga omogućio.Tako su mi rekli neki ljudi iz inozemstva koji ga imaju i pomaže im i neću odustati dok joj ga ne omogućim“, ispričala nam je Mateina majka objašnjavajući da je pokušala dignuti kredit u bankama, ali da nije naišla na razumijevanje.  Mate dobiva invalidnini u dječji doplataka od ukupno oko 2 000 kuna, ali sav novac odlazi na različite vitaminske pripravke koji su joj nužni da bi preživjela. Svakodnevnica joj se sastoji od dvije inhalacije, dvije drenaže i ostalih lijekova bez kojih ne može živjeti.

Matei, kako nam je to i sama potvrdila, nije bilo lako odlučiti se javno poslati apel da joj se pomogne. Ali joj je to jedini izlaz da sebi olakša borbu s brojnim zdravstvenim tegobama s kojima je suočena.„Zato vas molim da mi pomognete da što kvalitetnije proživim svoj kratki život. Moja majka je prošla puno toga sto se tiče moje bolesti i ona se ona trudila koliko je god mogla dok sam ja bila manja da meni olakša život, a sad je red na meni da ja njoj olakšam koliko toliko život i sebi naravno“, napisala je na svojoj facebook grupi „Želim disati“ Matea.  „Znam koliko je moja bolest  teška i kobna. Naučila sam živjeti s tom spoznajom, ali željela bih da barem olakšam ovaj problem s plućima. Ovako mi treba dva sata ujutro i još toliko poslije podne da olakšam disanje i izlučim taj sekret koji me guši, a tim prslukom i novim inhalatorom bi to mogla puno lakše riješiti“, vjeruje  Matea.

Zbog svoje bolesti već je dovoljno uskraćena – nije mogla biti frizerka što je željela jer ne smije udisati nikakve kemikalije pa je upisala zanimanje koje joj se ne sviđa; nije bila niti na jednom izletu ili ekskurziji sa svojim kolegama što joj je bila velika želja; ne može niti normalno  izlaziti vani i družiti se s njima jer joj to bolest otežava.

Osim potpore obitelji svijetla točka u njezinom životu je dečko koji je prihvatio s  njezinom teškom bolesti i pruža joj svu potrebnu potporu, kako nam je kazala. Njezina je sada najveća želja nabaviti opremu uz koju bi mogla ono što je nama koji smo zdravi, normalno i o tome niti ne razmišljamo -  lakše disati „Molim vas da mi pomognete jer uz vašu pomoć, ja ću lakše disati i sto normalnije živjeti. Ako netko ima volje pomoći broj računa je : 2411006-3120027892 Jadranska Banka ŠIBENIK“, završila je svoju priču krhka i hrabra Matea.

 

Iz kategorije: Vijesti