Datum objave: 27. Veljača 2013

Veliko zanimanje za "Poduzetnički impuls" u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Stolica više tražila se  danas na predstavljanju  programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva  i obrta za 2013. godinu  "Poduzetnički impuls" koje je u Gradskoj knjižnici organizirao Grad Šibenika, a predavači su bili  predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta  - Dražen Pros, zamjenik ministra i  Jasminka Keser, načelnica za malo i srednje poduzetništvo,a domaćin je bio  zamjenik šibeskog gradonačelnika Franko Vidović. Riječ je o projektu  bespovratnih potpora za koji je ove godine predviđeno  730,3 milijuna kuna pa ne čudi takav interes poduzetnika i onih koji im pružaju logistiku.

Naznačajnije novine su da je u ovoj godini pojednostavljena  procedura za natjecanje za te potpore od smanjenog broja potrebnih dokumenata do troškova koji su s  prijašnjih 1 000 kuna pali na 80 - tak kuna , a  ukupan iznos potpora  je udvostručen, kazao je zamjenik ministra Pros. Isto tako, pojedinačne potpore iznose  dvostruko više nego lani ali će se smanjiti njihov broj. "DO sada  su mnogi dobivali takve potpore ali im one nisu bile dovoljne za ozbiljan projekt koji će pridonijeti razvoju njihovog posla i zapošljavanju pa smo ove godine to promijenili. Ciljevi ovog programa su omogućiti poslovnim subjektima postupnu prilagodbu uvjetima i kriterijima koje će morati ispunjavati za korištenje strukturnih fondova Europske unije, omogućavanje lakšeg razvoja inovativnih tvrtki, unapređenje poduzetničke infrastrukture, poticanje udruživanja te jačanje poslovne konkurentnosti kroz nove tehnologije", kazao je Pros. Osim razvoja proizvodnje, zapošljavanja, razvoja novih proizvoda i uvođenje nove tehnologije posebne linije odnose se na otvaranje tehnoloških parkova, razvoj poduzetničkih zona, ali i obrazovanje poduzetnika i razvoj marketinških djelatnosti. Preko HAMAG -a je udvostručen i jamstveni kapital. Ove godine nema posebne linije subvencija namijenjene ženama u poduzetništvu, ali zato  žene koje prijave svoje projekte u startu dobivaju 15 bodova.

Unatoč tim povoljnijim uvjetima pred poduzetnicima nije lagan posao ako e žele natjecati za ta sredstva jer moraju vrlo ozbiljno prići izradi projekta koji mora na sve načine "držati vodu" i biti usklađen sa svim kriterijima natječaja da bi dobio prolaznu ocjenu, kako je upozorila Jasminka Keser. Savjetovala je poduzetnicima i da odgovore na sve nepoznanice koje im se nameću kao i pomoć za izradu projekta potraže u lokalnim razvojnim agencijama.

Javni pozivi bit će otvoreni do iskorištenja planiranih sredstava, a zadnji tok je 31. listopada. Novost je i da se nepotpuni zahtjevi neće odbacivati već će poduzetnik imati priliku nadopuniti ga, a moći će se  ponovno kandidirati za isti projekt ako prvi put bude odbijen. Zamjenik ministra Dražen Pros naglasio je kako su Tijekom rasprave poduzetnici su naglasili brojne probleme sa kojima su suočeni, među kojima svakako treba istaknuti poteškoće u izradi samih projekata.

- -- 

Iz kategorije: Vijesti