Datum objave: 27. Veljača 2013

Koalicija SDP-HSLS-HNS LD:"Sinergija mladosti, kreativnosti i iskustva"

Diana Ferić
Diana Ferić

Anita Bara, predsjednica ŽO SDP-a, Josip Slamić, predsjednik ŽO HSLS-a i Petar Mišura, član HNS - LD-a, danas si i službeno predstavljeni javnosti kao kandidati koalicije SDP-HSLS-HNS LD za dužnosti županice i podžupana Šibensko – kninske županije.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Anita Bara je kazala da su SDP, HSLS i HNS LD stranke približnih svjetonazora i sličnih programa te da su se odlučile na izbornu suradnju kako bi ujedinjene građanima županije ponudile zajednički program pokretanja razvoja šibensko – kninske županije.

„Stranke se kao i ljudi međusobno razlikuju, - kazala je Anita bara,- međutim daleko je dublje i jače ono što nas povezuje, a to je želja da pokrenemo ovu županiju i želja da se ona razvije jer to nije uspio učiniti nitko u zadnjih dvadesetak pa i više godina. Ova koalicija je odlučila kandidirati za dužnost županice mene, a za dužnosti podžupana Petra Mišuru iz HNS-a i Josu Slamića iz HSLS-a. Ja sam u politici već dugi niz godina. Radila sam uvijek predano i krajnje pošteno za dobrobit svih građana i uistinu smatram da moje poštene ruke u političkom, društvenom i profesionalnom životu daju garanciju da ću dužnost županice obavljati krajnje pošteno i korektno i da ću ostvariti punu i uspješnu suradnju i s koalicijskim partnerima i svim građanima Šibensko – kninske županije.“

„Ova je koalicija sinergija mog političkog iskustva, mladosti i kreativnosti Petra Mišure i poduzetničke sposobnosti Jose Slamića. Namjera nam je da ta sinergija bude pokretačka snaga pozitivnih promjena. Nismo, međutim, ispustili iz vida činjenicu da je kontinuitet u radu svake zajednice je nešto što mora cijeniti. Namjeravamo nastaviti sve ono što je aktualna županijska vlast dobro radila u proteklom periodu ali napraviti i sve ono što oni u proteklih dvadeset godina nisu učinili, a to je pokretanje razvoja šibensko – kninske županije. Osobno nisam sklona protokolarnim događanjima i zadovoljavanjima forme. Sklona sam učiniti nešto po čemu ću biti pamćena, a naročito po projektima koje ćemo pokrenuti za razvoj županije. Za sada bih samo ukratko kazala što namjeravamo raditi jer ćemo cijeli izborni program predstaviti kasnije. Zabrinjava nas slaba naseljenost županije. Imamo samo 37 stanovnika po četvornom kilometru, a devedesetih godina smo imali 51 stanovnika po četvornom kilometru. Zabrinjava nas podatak da više od sedam posto građana županije prima socijalnu pomoći. To je gotovo tri puta više od državnog prosjeka. Ako izdvojeno pogledamo Knin i njegovu okolicu doći ćemo do zapanjujućeg podatka da tamo više od 25 posto stanovnika živi od socijalne pomoći. Prema tome ovoj županiji su potrebne hitne i korjenite promjene. Te promjene nude projekti koji su bit našeg izbornog i političkog programa, a temelji se na ravnomjernom razvoju svih dijelova županije. O programu ćemo govoriti više i konkretnije narednih dana ali ću danas naglasiti samo ono što smatram da je jako važno i ukazati na one projekt koje smatramo najvažnijim za postizanje postavljenih ciljeva ove koalicije. Naš strateški projekt je izgradnja brze ceste Šibenik-Drniš-Knin-granica s Bosnom i Hercegovinom. To je projekt na kojem ćemo ustrajno raditi jer se samo on može pokrenuti razvoj županije. Učinci tog projekta bit će demografska obnova županije i njen gospodarski razvoj, a to je ono što nam svima treba. Ta cesta će povezivati više od 80posto građana županije, povezat će sve njene industrijske, gospodarske, poljoprivredne i turističke potencijale i omogućiti gospodarsku suradnju s Bosnom i Hercegovinom. Taj projekt smatram najvažnijim", kazala je Bara.

Petar Mišura je u svom prvom javnom istupu kao kandidat za podžupana Šibensko – kninske županije istaknuo da je za ostvarivanje postavljenih ciljeva nužna drugačija organizacija županijske uprave tako da bude efikasnija, da bude u stanju osmisliti projekte i uspješno aktivirati novac iz europskih fondova, te biti učinkovita u izradi strateških dokumenata.

Joso Slamić je žiteljima Šibensko – kninska županija dao obećanje da će ona biti među boljim županijama u Hrvatskoj ako birači ukažu povjerenje i glasuju za koaliciju SDP-HSLS-HNS LD, njen program i njenu ekipu.

 "Ono što me najviše zanima i za što ću se posebno zalagati je aktiviranje resursa kojima raspolažemo. – naglasio je Slamić, -Moj dio programa temelji se na tome da bi pametnim, kvalitetnim i osmišljenim pretvaranjem samo jednog promil teritorija Šibensko – kninske županije u građevinsko zemljište mogli formirati do šest tisuća građevinskih parcela i tako aktivirati raspoložive potencijali i postići niz pozitivnih učinaka na demografsku sliku, zapošljavanje i kvalitetu života svih njenih žitelja. To će biti jedna od uporišnih točaka programa na kojoj ću osobno inzistirati. Cijena takvih parcela ne bi smjela prelaziti 30 do 40 kuna po četvornom metru, a taj novac ne bi išao u proračune jedinica lokalne samouprave već bi se namjenski koristio za izgradnju neophodne komunalne infrastrukture. Tako nešto naš čovjek zaslužuje. Pozivam te naše ljude dobre i vrijedne ljude da nam daju glas jer im mi jamčimo da ćemo maksimalno raditi za njihovu dobrobit ,“ izjavio je Slamić.

Na novinarsko pitanje što zamjera aktualnoj županijskoj vlasti Anita Bara je kazala da se županijska vlast, po njenom mišljenju, tijekom nizu mandata bavila isključivo izvršavanjem protokolarnih i zakonskih obveza, a nije radila ništa konkretno na pokretanju i razvoju gospodarstva i demografskoj obnovi županije.
„Županijska vlast samo je formalno ispunjavala protokolarne i zakonske obveze, a zapravo nije radila ništa. Za takvu ocjenu pravo nam daju podaci o socijalnom stanju županije, podaci o depopulaciji i zaostajanju njenog gospodarstva. – kazala je Anita Bara,  -Rezultati rada mjeri se upravo gospodarskim rastom, porastom broja stanovnika, smanjenjem broja korisnika socijalne pomoći i drugim egzaktnim pokazateljima. Oni rječito govore o tome koliko je aktualna županijske vlast bila neuspješna. Osim toga o tome kako je funkcionirala aktualna vlast govori činjenica da tijekom protekle četiri godine nije održana ni jedna tematska sjednica županijske Skupštine. Nije se raspravljalo ni o jednom od gorućih njenih problema i cijeli se rad Skupštine sveo na vijećnička pitanja i rutinsko usvajanje dokumenata na koje Skupštinu obvezuje zakon. Aktualna vlast nije učinila ništa čime bi se mogla podičiti. Nije napravila ništa bitno za razvoj županije. Mislim da onaj tko je potrošio ne jedan nego nekoliko mandata na vlasti, a nije učinio ništa. ne zaslužuje povjerenje birača i još jedan mandat jer nema što ponuditi i ne može građanima županije donijeti ništa od onoga što oni žele i što im je potrebno. Ovoj županiji treba nova snaga i novi model rada treba joj sinergija iskustva, rada i kreativnosti, a trebaju joj bolja koordinacija rada i neposrednija suradnja županijske uprave s gradovima i općinama na rješavanju zajedničkih problema i ostvarivanju zajedničkih interesa. To je ono što mi nudimo, a građani će, uvjere sam, znati prepoznati kada izađu na birališta.“

Iz kategorije: Vijesti