Datum objave: 27. Veljača 2013

"Plavi val" pomaže građanima u rješavanju zamki bankarskih kredita

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska udruga “Plavi val”, u suradnji s udrugama “Franak” iz Zagreba i osječkim Potrošačkim forumom pokrenula je projekt “Krediti i osobne financije”, u sklopu kojeg građanima želi pomoći da se bolje snalaze u bankarskim i kreditnim pojmovima te da bolje planiraju i vode svoje kućne proračune, piše Slobodna Dalmacija.

Radionice i savjetovanja održavat će se u prostorijama udruge u crvenom neboderu na Baldekinu i besplatni su, a ovih dana svjetlo dana trebala bi ugledati i brošura “Abeceda kredita”, koju će građani moći dobiti, također, besplatno. Zanimanje za ovaj projekt do sada je pokazalo petnaestak Šibenčana, a s radom će se početi 15. ožujka, na Svjetski dan zaštite potrošača.
"Zadovoljni smo dosadašnjim odazivom građana, a vjerujemo da će ih još biti i puno više. Javljaju nam se budući korisnici kredita, ali i oni koji su podigli kredite, čak i oni koji su zbog ovrhe, jer ih nisu mogli plaćati, ostali bez nekretnine. Ljude zanima koje vrste kredita postoje, što je to, recimo, lombardni kredit, kakve sve kamate postoje i koje zamke one kriju",kaže  za Slobodnu DalmacijuErika Popović, predsjednica udruge za zaštitu potrošača Šibensko-kninske županije “Plavi val”. 

Podsjeća kako je u tijeku izmjena zakona o kreditnim investicijama te potrošačkom kreditiranju, čime se, među ostalim, pokušava promijeniti i način izračuna promjenjive kamatne stope. Do sada su to banke radile prema svojim internim pravilima, no cilj je da građani, kada uzimaju kredit, unaprijed znaju kada i pod kojim uvjetima će se mijenjati i kolika će biti ta kamata, podsjeća Popović. 

Projekt “Krediti i osobne financije” sufinancira Ministarstvo gospodarstva, no umjesto 100 tisuća kuna, koliko su tražile, udruge “Plavi val”, Potrošački forum i “Franak” dobile su svega 50 tisuća kuna. 

 U “Plavom valu” ne podržavaju najavu ministra Slavka Linića o smanjenju minusa na tekućim računima građana. To je izravno “virenje u kućne budžete građana”, ističe Popović. - Država će građanima najviše pomoći ako uredi tako zakon da građani i banke budu u ravnopravnom položaju, što sada nije slučaj!

Iz kategorije: Vijesti