Datum objave: 25. Veljača 2013

FOTO:Neobična učenička modna revija s etno motivima u OŠ Tina Ujevića

Diana Ferić
Diana Ferić

Natjecanje učenika viših razreda iz likovne kulture u izradi odjevnih predmeta s etno motivima u Osnovnoj školi Tina Ujevića u Šibeniku završilo je modnom revijom na kojoj su učenici nosili najuspjelije modele od kojih je većina prošla na županijsko natjecanje., a održana je večeras u skormnim uvjetima, u jednoj od učionica.Inicirao ju je Vlado Barica, nastavnik likovne kulture, a osmislila ju je i realizirala nastavnica razredne nastave Ljilja Stamenković dok su modeli biti učenici te škole.

Počelo je Šibenskom baladom koju je recitirao učenika 1. razreda, a završilo pjesmom  svih sudionika „Večeras je naša fešta“ uz pratnju na gitari Danijela Ferića, učenika te škole. Manekenke i manekeni  odlično su se snalazili na modnoj pisti u učionici, a odjevni predmeti koje su nosili rezultat su kreativnosti, ali i velikog truda ne samo učenika nego, kako je kazao i nastavnik Braica, njihovih obitelji, ponajprije baka. Radovi su uglavnom nastali od starih odjevnih predmeta, stolnjaka i zavjesa koji su prekrojeni i ukrašeni stiliziranim etno motivima i pretvoreni u haljine, prsluke suknje pregače, košulje…

„Ove godine je tema „etno – eko moda“ zadana za natjecanja u cijeloj Hrvatskoj. Ja sam odlučio to kao obavezni zadatak dati svim učenicima viših razreda, dok su neke škole prepustile samo oni koji su to željeli napraviti. Rezultat su zaista kreativni odjevni predmeti izrađeni u kombiniranoj tehnici assemblage. Naša obveza je bila izložiti najbolje radove, a meni je palo na pamet da bi bilo bolje to pokazati na modelima, a podržala me moja kolegica Ljilja Stamenković bez koje ovo ne bi bilo moguće organizirati“, objašnjava Braica.

U toj školi namjeravaju ići i korak dalje - pozvat će sve škole iz županije da se sa svojim modelima uključe u humanitarnu modnu reviju koji bi organizirali u suradnji s nekom od humanitarnih udruga ili klubova, a novac bi bio namijenjen jednom teško oboljelom učeniku te škole.

Iz kategorije: Vijesti