Datum objave: 25. Veljača 2013

POLICIJSKA KONTROLA: Mladi i od 15 godina "banče" iza 23 sata

Diana Ferić
Diana Ferić

Čak 258 osoba mlađih od 16 godina bez pratnje zatekli su u 2013. godini  djelatnici Policijske uprave šibensko - kninske vani iza 23 sata što je prekršaj po Obiteljskom  zakonu. Najviše je maloljetnika u tom prekršaju  zatečeno na području Vodica,172, na području Šibenika ih je evidentirano 43, na području Knina 34 i 9 osoba na području Drniša. 

Najmlađa osoba koja je zatečena u vrijeme zabrane noćnih izlazaka bila je  stara 15 godina. Policija je istodobno provodila te provodi i dalje  kontinuiranu i pojačanu  kontrolu prodaje te sankcioniranje prodaje alkohola i cigareta  maloljetnim osobama. Lani su evidentirali 35 slučaja prodaje alkoholnih pića maloljetnim osobama. Protiv konobara i trgovaca koji su to radili te tvrtki u kojima su zaposleni podnijeli su prijave.  Najmlađa osoba koja je konzumirala alkohol imala je također  samo 15 godina.  
 

Prema Obiteljskom zakonu nema sankcija za one koje policija zatekne bez pratnje u sitne noćne sate ili pak da konzumiraju alkohol. U takvim slučajevima, ako ih dovedu u policijsku stanicu   uglavnom pozovu roditelje da preuzmu dijete  i o tome obavijesti nadležni Centar za socijalnu skrb. Međutim, ako maloljetnika često zatiču bez pratnje roditelja u vrijeme zabrane noćnih izlazaka i pored obavijesti Centru, policija ispita je li riječ o zanemarivanju i zlouporabi djetetovih prava, priopćili su nam na naš upit iz PU šibensko - kninske.

Zbog svega  toga jedna od prioriteta u ovogodišnjem radu PU šibensko - kninske je upravo kontrola  kontrola prodaje alkoholnih pića i izlazaka maloljetnika, kako doznajemo od Ivice Kostanića, načelnika te policijske uprave. 

Iz kategorije: Vijesti