Datum objave: 25. Veljača 2013

Obilježena 20.obljetnica zločina u Dragišićima za koji nitko nije odgovarao

Diana Ferić
Diana Ferić

20. obljetnicu masakra nad hrvatskim braniteljima zarobljenima u selu Dragišićima u zaleđu Vodica obilježile su danas braniteljske udruge i obitelji nestalih i poginulih u toj bitci. U 15.30 sati u na mjestu bitke, u Dragišićima, položeni su vijenci, a u 17.00 sati u župnoj crkvi sv. Duha u Tisnom služena je  sveta misa zadušnica. Unatoč tomu što je Policijska uprava Šibensko - kninska županije podnijela Državnom odvjetništvu kaznene prijave protiv trojice pripadnika okupacijske vojske do danas nitko nije odgovarao,a sva trojica su nedostupna hrvatskih organima gonjenja. 

U siječnju 2002. godine PU podnijela je kaznenu prijavu protiv tada 42-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske, zbog osnovane sumnje da je s još jednim, zasada nepoznatim pripadnikom "vojske RSK" počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, na štetu tada 27-godišnjaka s područja Vodica, pripadnika 15. domobranske pukovnije. Utvrđeno je da su osumnjičeni u podrumskim prostorijama ambulante u Đevrskama 27-godišnjaka tjelesno zlostavljali od čega je ii preminuo, kako je priopćila glasnogovrnica PU Marica Kosor.

U listopadu 2008. godine DORH-u je podnijeta kaznena prijava protiv tada 32-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske zbog osnovane sumnje da je u svojstvu komandira voda vojne policije pri 2. pješadijskoj brigadi "SVK"počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na štetu navedenog tada 27-godišnjaka, i to na način da su njemu podčinjeni vojni policajci fizički i psihički zlostavljali ratne zarobljenike od kojih posljedica je isti preminuo.

U kolovozu 2012. Državnom odvjetništvu podnijeli su  je kaznena prijava protiv tada 37-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske, zbog osnovane sumnje da je u svojstvu "komandanta" 2. pješačke brigade počinio kazneno djelo 'ratni zločin protiv ratnih zarobljenika', na štetu tada 27-godišnjaka, 30-godišnjaka i 46-godišnjaka, svi s područja Vodica, koji su bili zarobljeni, a kasnije i ubijeni kao pripadnici 15. domobranske pukovnije HV-e.

Želeći povratiti samopouzdanje nakon izgubljene bitke za Maslenicu  srpski okupator je 24. veljače 1993. godine u noći uz pomoć tenkova upao u Dragišiće i zauzeo Gradinu, brdo koje dominira krajem. U Dragišićima suzarobili deset hrvatskih branitelja, ali do zatvora u Kninu stiglasu samo šestorica. Oni su naknadno razmijenjeni. Razmijenjena  su itijela mučki ubijenih Jakova Crvelina i Borisa Kartela dok se sudbinaBorisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovićani danas ne zna.
 

Iz kategorije: Vijesti