Datum objave: 21. Veljača 2013

Šibenski SDP:Gradska vlast je pokrenula šibenski New Deal

Diana Ferić
Diana Ferić

Pozitivni ekonomski pokazatelji po kojima je Šibenik treći grad u Hrvatskoj po ostvarenom izvozu u 2012. godini, izvoz je povećan za oko 27 posto, a po trgovinskoj bilanci pomakao se za pet mjesta prema naprijed rezultati su, smatraju u SDP -u  Grada Šibenika, sustavnog rada i podrške koju gradska uprava pruža investitorima o čemu su danas održali konferenciju za novinare na kojoj su govorili Igor Kutlača, Matea Lambaša i Joško Šupe, članovi Gradske organizacije SDP-a Šibenik.
Ustvrdili su kako je ključno to što je usvojena Strategija razvoja grada Šibenika , ali i da je pokrenut, kako su ga nazvali, šibenski New Deal. To se odnosi na zapošljavanje na temelju javnih radova, stvaranje pretpostavki za daljnji razvoj i zapošljavanje, primjerice gradnju ceste Dubrava – zona Podi, komunalno proširenje i uređenje zone Podi i otvaranje iNavis centra, povećavanje kvalitete života pri čemu mislimo na ulaganje u ceste i to križanje ulica lice Stjepana Radića i Bosanske, vodoopskrbu budući da je završena prva faza radova u naselju Boraja, potom sustav odvodnje odnosno radove na izgradnji kolektora za istočni dio grada i zonu Podi, zbrinjavanje otpada i drugu fazu izgradnje RCGO Bikarac, obrazovanje u okviru čega je dovršena OŠ Meterize, ali i na kulturnu baštinu, U to ubrajamo da je uređen i otvoren stalni postav Muzeja, postavljen spomenik Draženu Petroviću uz uređenje okoliša, uređuju se plaža Banj, šetnica Banj – Pekovac i ljetna pozornica na tvrđavi Sveti Mihovil“, istaknuo je.
„ Šibenski New Deal kroz 2012. i 2013. godinu obuhvaća ukupno 16 projekata u ukupnoj vrijednosti 305,7 milijuna kuna što je Grad Šibenik svrstalo na treće mjesto gradova investitora u RH. New Deal je rezultat sustavnog rada – apliciranja prema bespovratnim sredstvima, dobrog gospodarenja gradskom imovinom i racionalnog upravljanja gradskim novcem“, kazao je Joško Šupe član GO SDP –a.

Argumenti su da su 11 od 16 projekata sufinancirali resorna ministarstva , EU fondovi te u slučaju iNavisa Vlada Kraljevine Norveške, a novo kreditno zaduženje Grada Šibenika iznosi svega 7,5 milijuna kuna odnosno 2,5 posto ukupnog iznosa investicija. “Sve navedeno ukazuje da je riječ o djelima, a ne riječima te da iza navedenih rezultata stoji sustavni rad na provedbi Strategija grada Šibenika", istaknuto je na konferenciji za novinare.

Za one koji žele znati više donosimo projekte kako su ih predstavili na današnjoj konferenciji za novinare:

Industrijska zona Podi ulaganje 21 milijun kuna , gradnja ceste Dubrava – zona Podi, uređenje nova 3,2 km komunalne infrastrukture rezultira sa 700.000 m2 nove komunalne površine, spajanje na kolektor.

U posljednje 3 godine broj zaposlenih u zoni povećan s 512 na 909 (+ 77posto).

Trend ulaganja i otvaranja proizvodnih pogona u zoni se nastavlja i u 2013. godini jer je pred otvaranjem novi proizvodni pogon – proizvodnja za izvoz za poznatog kupca, a do kraja 2013. godine planirano je otvaranje novih 10 proizvodnih pogona s novih 200 radnih mjesta.
Zona Podi proglašena je jednom od najperspektivnijih gospodarskih zona u RH.

iNAVIS ulaganje 8,5 milijuna kuna kao plod suradnje grada Šibenika i Kraljevine Norveške rezultira sklapanjem ugovora o gradnji 18 brodova za norveško tržište.Ukupna vrijednost izvoznih poslova iznosi 100 mio.kn uz stalan angažman 40 radnika

Trgovački centri 150 novo zaposlenih radnika, prodavatelji terena (privatni poduzetnici i građani) sredstva ulažu u daljnji razvoj i investicije što znači novo zapošljavanje. Grad Šibenik prihoduje kroz naplatu komunalnog doprinosa tako da ova proračunska stavka iznosi 17,5 mio.kn odnosno 117,5 posto više nego u 2011.

Marina Mandalina investitori ulažu 150 mio.kn u gradnju prve marine za megajahte u RH. Strani investitor ističe pozitivan odnos gradske uprave kao razlog za daljnja ulaganja u RH cca 1,5 milijardi kuna s time da sjedište poslovanja zadržava u Šibeniku
Strani investitor nastavlja investicije u Šibeniku u gradnju turističkog kompleksa u Mandalini

Gradska plaža Banj ulaganje u iznosu 9,8 milijuna kuna podiže razinu turističkih usluga i dovodi do povećanja broja noćenja u gradu Šibeniku za 27 posto i produljuje boravak stranih gostiju u gradu sa 1,5 na 3 dana. Plaža je proglašena jednom od 10 najboljih europskih gradskih plaža i ušla je i u najuži krug od 3 projekta koji su nominirani kao projekti lokalne samouprave koji potiču gospodarski razvoj

Terraneo festival – 50.000 posjetitelja potaknulo je turističku potražnju, ali i unijelo pozitivnu energiju i izmijenilo sliku od Šibenika grada slučaja prema gradu pozitivne energije. Organizatori ističu odnos gradske uprave kao razlog odabira Šibenika za mjesto organiziranja festivala.

Projekti i investicije u tijeku (obnova hotela Ivan u Solarisu, uređenje tvrđave Sveti Mihovil, uređenje šetnice u kanalu), kao i projekti u pripremi (tvrđava Barone i marina u TEF-u) dodatno će pridonijeti razvoju turističkog potencijala grada Šibenika.

 

Iz kategorije: Vijesti