Datum objave: 20. Veljača 2013

Milan Arnautović nudi treću opciju za Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Uspješni poslovni čovjek, bivši šibenski gradonačelnik Milan Arnautović objavio je danas svoju kandidaturu za gradonačelnika Šibenika i pozvao sve nezavisne kandidate u Šibeniku i manje stranke na suradnju u nastupu na predstojećim lokalnim izborima. „Posljednje ankete pokazuju da bi HDZ na izborima mogao dobiti 26 posto, a SDP 18 posto što znači da zajedno nemaju potporu niti polovine birača. Svjestan sam da su to predizborne ankete i da nisu do kraja pouzdane. Ali ipak su za sada jedini orijentir. Ja iniciram okupljanje ostalih kandidata izvan tih dviju najvećih stranaka kako bismo zajedno dobili povjerenje onih više od 50 posto birača koji neće za njih glasati. Moj prijedlog je da napravimo anketu među građanima i da kandidat nas tako udruženih bude onaj tko dobije najviše glasova u toj anketi, a da ga svi ostali podrže. Po toj matematici taj bi kandidat imao šanse ući u drugi krug, a dosadašnji izbori pokazuju da u drugom krugu dobiva u pravilu onaj kandidat s manjim postotkom glasova što znači da bismo u takvoj konstelaciji snaga imali veliku šansu“, objasnio je Arnautović.

Kazao je i da će on ako bude taj koji dobije najviše glasova u anketi odustati od svoje liste za Gradsko vijeće čime bi ostali iz te svojevrsne koalicije dobili više šanse da budu izabrani njihovi kandidati na listi. Nakon današnje konferencije za novinare počet će razgovarati sa svima koji budu zainteresirani za njegov prijedlog, a s nekima je već razgovore i započeo. „Nisam idealist i znam da neće sad svi potrčati prihvatiti ovaj moj prijedlog, ali mislim da je vrijedan da se o njemu razmisli jer s takvo svima nama otvaraju puno veće šanse za obnašanje gradske vlasti.

Na novinarsko pitanje zašto se kandidirao i je li povod svojevrsna osveta SDP – u čiji je član jer nije prošao na natječajima za ravnatelje NP Krka i NP Kornati Arnautović je otvoreno odgovorio. „Nije riječ ni o kakvoj osveti jer oni koji su pratili moje djelovanje kada sam bio gradonačelnik u kada sam bio u lokalnoj politici znaju da nisam osvetoljubiv. Ali točno je da me je to potaknulo da se kandidiram jer mi je time što nisam izabran niti na jedno od ta dva mjesta moja stranka poručila da im nisam potreban. Znam da ova moja odluka znači da od danas nisam više član SDP –a i to prihvaćam“, istaknuo je Arnautović dodavši kako eje jedan od razloga njegove kandidature i nezadovoljstvo situacijom u Šibeniku.

Svjestan je, kako kaže u da će mu se možda spočitavati njegova uloga u poduzeću Obonjan Rivijera koja je dobila na korištenje otok Obonjan za HDZ – ove gradske vlasti, a SDP i HNS su taj ugovor proglasili štetnim za Grad Šibenik: „Jasno mi je da će se potegnuti i to pitanje, ali ja sam tu čist. USKOK je utvrdio da taj ugovor nije štetan za Grad, pitanje je jedino je li povoljan ili nepovoljan. Ja i dalje tvrdima da je bio povoljan iako aktualna vlast tvrdi suprotno. Međutim, poanta je u tomu da su oni mogli i trebali to riješiti. Ja znam kako to napraviti u možda pola godine ili dva tri mjeseca više i nije mi jasno zašto to nisu oni napravili u protekle četiri godine. To je pravo pitanje“, kazao je Arnautović opisujući detaljno kako se našao u aranžmanu s ORKO grupom u poduzeću Obonjan Rivijera nakon što se prijavio na natječaj Grada Šibenika. Napomenuo je i kako je aktualna gradska vlast s njima surađivala kada je s ostalim zaposlenicima tog poduzeća pokrenuo stečaj Obonjan Rivijere.

Iako dana nije bilo riječ o njegovom programu jer tome predhode razgovori s potencijalnim partnerima  kazao je da su " izborni programi manje više prevare i da se u pravili ne ostvare". "Aktualna gradska vlast obećala je da će izgraditi garažu ispod Poljane, da će vratiti Obonjan mladima i Gradu, da će revitalizirati staru gradsku jezgru, a na kraju su uspješno proveli samo jedan projekt, plažu Banj, koji im uopće nije bio u izbornom programu", zaključio je Arnautović. Priznao je da je svojedobno u vezi sa svojim mogućim povratkom u politiku izjavio da se pravi borci nikad ne vraćaju, ali sada kaže: "Nikad ne reci nikad". 


 

Iz kategorije: Vijesti