Datum objave: 19. Veljača 2013

Gradsko vijeće ipak glasalo za povlastice kod legalizacije

Diana Ferić
Diana Ferić

Smanjen je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća komunalni doprinos u Gradu Šibeniku kako bi se izašlo u susret vlasnicima bespravno sagrađenih objekata iako se do te odluke došlo mukotrpno, a za kompromis i konačno izglasavanje takve odluke najvećim dijelom su zaslužni Klub vijećnika HDZ –a, koji je predložio kompromisno rješenje, i Klub vijećnika SDP –a koji se s tim prijedlogom suglasio i čak povukao svoj prijedlog izmjene Odluke o komunalnom doprinosu.

Prema toj novoj odluci ostaju dvije zone za naplatu komunalnog doprinosa za poduzetnike, kako se ne bi mijenjala pravila igre za ulagače, dok će se za plaćanja komunalnog doprinosa za stambene objekte odrediti tri zone, prema razvijenosti infrastrukture i u njima će cijene biti 40 kuna, 30, kuna i 10 kuna po četvornom metru. Vlasnici legaliziranih objekata moći će ukupan komunalni doprinos platiti u 12 obroka.

„Ovo je zaista rijetkost da se slažem s HDZ – om u ovom Gradskoj vijeću, ali mislim da je njihov prijedlog prihvatljiv za sve“, ustvrdio je Franko Vidović, zamjenik šibenskog gradonačelnika.

Naime, problem je bio kako pomiriti dvije zapravo teško pomirljive stvari – ne ugroziti punjenje gradskog proračuna i predviđene komunalne projekte koji su planirani na temelju prijašnje odluke o komunalnom doprinosu i istodobno biti socijalno osjetljiv, izaći u susret bespravnim graditeljima i smanjenim doprinosom motivirati ih na legalizaciju pa i nauštrb proračuna. To je svim strankama posebno važno jer se pred lokalne izbore ne žele zamjeriti glasačima, iako je Franko Vidović istaknuo da SDP ne želi, niti da mu je potrebno, na takav način skupljati poene pred izbore.

U svakom slučaju, vijećnicima su stigla danas tri prijedloga i to prijedlog Kluba SDP –a , HSP –a i Ante Gaćine od kojih su svi predviđali smanjenje komunalnog doprinosa, ali i utvrđivanje novih zona s obzirom na razvijenost određenih naselja, osim prijedloga SDP –a. Nisu se uspjeli niti prije sjednice niti u pauzi na sjednici usuglasiti i to objediniti u jedinstveni prijedlog izmjene Odluke o komunalnom doprinosu tako da se na sjednici GV –a obrazlagao svaki ponaosob. Međutim, Klub vijećnika HDZ –a je na sjednici predložio svoje rješenje koje, kako je obrazložio Ivica Poljičak, ide za tim da se ne ugrozi proračun jer se time dovode u pitanje gradski projekti, a da se pri tome ide na ruku legalizaciji bespravnih objekata i njihovi vlasnici rasterete velikih troškova.

„ Trebamo voditi računa o sredstvima na koja računa u gradskom proračunu, ali i o  velikim torškovima koje iziskuje legalizacija. Budući da su predlagatelji već u javnost izašli sa svojim prijedlozima javnost od nas očekuje smanjenje komunalnog doprinosa i to moramo uvažavati. Mi smo naš prijedlog koncipirali tako da i jedna i druga strana bude zadovoljna, a za njega ne tražimo autorstvo već nam je samo bitno da se donese što prihvatljivija odluka“, kazao je Poljičak. Nakon toga je Franko Vidović ustvrdio kako SDP ne želi sudjelovati u natezanjima oko jednog, drugog ili trećeg prijedloga, da im je prijedlog Kluba vijećnika HDZ –a prihvatljiv te da svoj prijedlog povlači, što je Klub njihovih vijećnika nakon toga i napravio. U vezi s postavljenom dilemom je kazao: „Jasno mi je da je vlasnicima bespravnih objekata teško jer ih legalizacija košta puno novca, ali moramo štiti i one koji nisu bili bespravni graditelji, koji su radili sve po zakonu i sve ovo vrijeme uredno plaćali svoje obveze i time omogućili izgradnju komunalne infrastrukture i za one koji nisu do sada u nju ulagali“. Na strani tih koji su poštovali zakone i svoje objekte gradili su skladu s njima najizravnije je bio nezavisni vijećnik Ivan Ninić koji je kazao kako njima treba vratiti uloženi novac, ako se bespravnim graditeljima izlazi u susret te je sve koji predlažu smanjenje komunalnog doprinosa optužio da to rade samo radi kupovanja glasova birača, naglasivši, da u tome ne želi sudjelovati. Nasuprot nezavisni vijećnik Ante Gašperov Čače je sve vrijeme tvrdio da se treba donijeti odluka koja će pogodovati, kako je kazao, sirotinji, koja legalizira objekte, a u jednom trenutku je legao na pod da pokaže kako bi svi trebali stati pred bagere Ministarstva graditeljstva i spriječiti rušenje bespravnih građevina. Na kraju je većinom glasova prihvaćen HDZ – ov prijedlog.

Inače, HSP – ov prijedlog koji j bio upućen vijećnicima bio je da se Grad podijeli na tri, a ne kao sada na dvije zone te da visina komunalnog doprinosa u 1. i 2. zoni bude 20 kuna po četvornom metru, a u 3., najnerazvijenijoj zoni 10 kuna po četvornom metru. Prijedlog SDP a je predviđao zadržavanje samo dviju zona te da u 1. zoni komunalni doprinos bude umjesto sadašnjeg od 70 kuna, 50 kuna po četvornom metru, a u drugoj zoni, 30 kuna umjesto sadašnjih 50 kuna-. Prijedlog Ante Gaćine podrazumijevao je podjelu Grada u pet zona u kojima bi komunalni doprinos  90, 85, 54, 36 i 18 kn. Inače, Gaćina i Udruga LOZA kojoj propada prvi su još početkom prosinca prošle godine izašli s prijedlogom smanjenja komunalnog doprinosa upozoravaju na to da se kod naplate treba voditi računa o razvijenosti pojedinih naselja i  ekonomskoj moći vlasnika bespravnih objekata. Ianče, Ksenija Slavica, vodietljica gradskog proračuna ustvrdila je kako bi prihvaćanje tih prijjedloga značilo od 4 milijuna kuna do 8 milijuna kuna manje novca u ovogdišnjem proračunu te da niti jedna od tih prijedloga nije zakonit jer ne sadrži fiskalni učinak na proračun. Zbog toga će njezina služba razmotiri i danas  prihvaćen porijedlog i uskladiti ga sa Zakonom.

Iz kategorije: Vijesti