Datum objave: 18. Veljača 2013

Županija donosi plan upravljanja zaštićenim vrijednostima

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko - kninska županija prva u Hrvatskoj donosi cjeloviti plan upravljanja zaštićenim prirodnim vrijednostima koje su u nadležnost Javne ustanove Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko kninske županije (JUZPVŠKŽ) pa je ta ustanova ovih dana organizira seriju radionica na kojima udruge, institucije i tvrtke imaju priliku izravno sudjelovati u analizi vrijednosti i prijetnji zaštićenim područjima te iznijeti svoje ideje o njihovoj zaštiti i održivom korištenju.

 

Plan upravljanja je strateški dokument koji utvrđuje svrhu zaštite, stanje zaštićenih područja, ciljeve, aktivnosti i pokazatelje učinkovitosti upravljanja. Kako bi se čuo glas svih zainteresiranih skupina građana, 

Prva radionica održana je u ponedjeljak, 11. veljače u prostorijama Regionalne razvojne agencije u Šibeniku. Pozivu se odazvalo tridesetak stručnjaka i to iz Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko  - kninske županije, Upravnog odjela  za pomorstvo, promet i otočni razvoj Šibensko – kninske županije, Javne ustanove  Zavoda za prostorno uređenje Šibensko – kninske županije, Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Šibenika, Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Grada Šibenika, iz Grada Vodica,  Lučke kapetanije, Turističke zajednice, Gospodarske komore, Hrvatskih voda, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, ronilačkih centara, Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika, Vatrogasne zajednice Šibensko – kninske županije , Zavoda za javno zdravstvo, T-Com-a i dr.

 

„Zaštićena područja predmet su interesa različitih grupa ljudi. Na nekima od njih se odvijaju gospodarski procesi, turističke aktivnosti i poljoprivredna proizvodnja, prolaze prometne trase i infrastruktura. Zato želimo u izradu plana uključiti što veći broj ljudi kako bismo zajedno našli rješenja i sačuvali te vrijedne prostore uz predviđanje mogućnosti održivog korištenja“, rekla je na otvorenju radionice Anita Babačić Ajduk, ravnateljica ustanove.

Prisutne je pozdravila i Vesna Vukadin iz Državnog zavoda za zaštitu prirode te naglasila značaj projekta: „Ovo je prvi cjeloviti plan upravljanja zaštićenim područjima na županijskom nivou u Hrvatskoj. Do sada je napravljeno tek nekoliko planova i to samo za pojedinačna zaštićena područja. Osobno smatram da se radi o značajnoj inicijativi i djelatnicima šibenske JUZPV od srca želim puno uspjeha.“

 

Predmet prve radionice bila su dva lokaliteta na području grada Šibenika; značajni krajobrazi Kanal – luka u Šibeniku i Gvozdenovo Kamenar. Radionicu su vodile Milena Šijan i Zrinka Jakl iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita koje su dosad sudjelovale u izradi nekoliko sličnih dokumenata.

Danas je održana radionica  na kojoj je glavna tema bila značajni krajobraz Krka krajolik – donji tok dok će se sutra, 19. veljače 2013. godine u prostorijama HGK u gradu Kninu održati radionica na temu „Vrijednosti i prijetnje značajnih krajobraza Krka krajolik – gornji tok, Rijeka Krčić, Vodeni tok i kanjon Čikole te spomenika prirode Stara Straža i Vrela Cetine“.

 

 

Iz kategorije: Vijesti