Datum objave: 18. Veljača 2013

Fotograf Ivo Pervan pokreće Školu fotografije u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Fotograf Ivo Pervan u suradnji sa Šibenskom privatnom gimnazijom pokreće školu fotografije u Šibeniku. Danas je šibenskoj javnosti prvi put predstavljen projekt te Pervanove foto škole s kojom će surađivati Joško Božanić, Stipe Božić i Joško Belamarić.                                                                

Šibenska agencija Cromovens, specijalizirana za aktivnosti i sadržaje vezane uz obrazovni sustav organizirat ćeće tu školu, a provodit će ju Privatna gimnazija čiju će potvrdu dobiti polaznici.“Cilj nam je verificirati taj program kao što su verificirani i ostali naši programi i u Šibeniku stvoriti središte Škole fotografije Ive Pervan“, istaknuo je Zvonko Pešić, ravnatelj te privatne gimnazije.

„Često nismo svjesni bogatstva koje imamo, a Ivo Pervan već je do sada dao ogroman doprinos da se stvori fenomen i brand, konkretno, evo, naše komiške gajete falkuše. Pervan otkriva ono što je oku laika nevidljivo i u tome je umijeće majstora- otkriti ono što je većini nevidljivo i što je još važnije, učiniti nas odgovornima pred tim. To doprinosi jačanju svijesti i čini da ta svijest postaje naša obaveza. Podijeliti iskustvo i znanje koje ima- to je zaista nesebična gesta profesionalca koji želi drugima dati ono što mnogi drže svojom tajnom“, rekao je na predstavljanju tog projekta dr. Joško Božanić.

Dr. Joško Belamarić upozorio je kako nas okružuje „nepodnošljiva lakoća“ onoga što imamo u ruci, a to je mogućnost da snimamo milijune fotografije, među njima ogroman broj bezvrijedni fotografija čime smo izgubili, kazao je, kulturu oka, kulturu odnosa prema onome što snimamo.“Nama treba upravo to - kultura odnosa prema snimanju, umjesto mehaničkog okidanja kojem se prepuštamo sad kad više ne moramo dobro razmišljati u što ćemo potrošiti rolu s 36 snimaka.Ono što Pervan vidi,  ja koji sam se, na primjer, obrazovao da promatram,to ne vidim“, kazao je u prilog potrebe osnivanja jedne takve škole dr. sc. Joško Belamarić, Pervanov suradnik na monografijama, jednako nadahnuto ej govorio i Stipe Božić.

U Školi fotografije Ivo Pervan radit će s polaznicima na terenu, na atraktivnim lokacijama - u prirodi, u starim gradskim jezgrama, ruralnim i urbanim sredinama. Uz ostale destinacije predviđeni su šibenski stari grad, naseljeni i nenaseljeni otoci i otočići, primoštenski kraj i zaleđe, Zagora sve do granica Županije, Krka, Kornati, fortifikacijski objekti…sve znane i neznane ljepote grada i kraja. Škola će se održavati na mnogim destinacijama u Hrvatskoj, od Istre preko Dalmacije do Makarske i dubrovačkog primorja, otoka Raba, Brača, Visa, Lastova i drugih otoka.

Ivo Pervan poznati je i priznati hrvatski fotograf. Autor je  tridesetak knjiga fotografija i monografija, dobitnik brojnih i vrlo visokih priznanja i svjetskih nagrada, a izlagao je diljem svijeta.

Iz kategorije: Vijesti