Datum objave: 17. Veljača 2013

Otkrivač bosanskih piramida proučava tajanstvene šibenske kamene kugle

Diana Ferić
Diana Ferić

Pronalazač bosanskih piramida dr. sc. Semir Osmanagić nakon jučerašnjeg predavanja u Šibeniku pregledao je neobične kamene kugle u Stublju i najavio da će ih pomno ispitati.                                                                                                                                                                                                                    

Kontroverzni bosanskohercegovački pronalazač i istraživač dr. Semir Osmanagić, koji nudi drugačiji pogled na antropologiju, povijest civilizacija i teoriju evolucije od oficijelne znanosti, pokazao je veliko zanimanje za neobične kamene kugle koje je u Stublju na Prukljanskom jezeru i u Čvrljevu otkrio zaljubljenik u tajne drevne povijesti i entuzijast Vinko Klarić. Tajanstvene kamene kugle kojima se ne zna porijeklo i namjena identične su kuglama kakve su pronađene u Makedoniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini. Neke od tih kugli mještani koriste kao ukrase oko svojih kuća međutim nitko od njih ne zna koliko su one stare, tko ih je izradio i od kada su tu.

Dr. Osmanagić za sada ih je locirao, snimio i izmjerio, a najavio je da će ih uključiti u svoja istraživanja jer, kako smo doznali, smatra da su i one dio mozaika nepoznate prošlosti čovječanstva i jedan od tragova koji bi mogli dovesti do novih spoznaja o pradavnim civilizacijama o kojima ne znamo ili ne želimo znati ništa, a koje su iza sebe ostavile veličanstvene građevine. 
Oficijelna znanost još uvijek ne priznanje rad dr. Osmanagića međutim on je nakon otkrića bosanskih piramida stekao brojne sljedbenike i štovatelje širom svijeta pa i u Šibeniku. Njegovo gostovanje u šibenskoj Gradskoj knjižnici izazvalo je veliko zanimanje Šibenčana pa se tražila stolica više iako je bilo organizirano u vrlo lošem terminu u subotu od 13 do 16 sati.

Vijest o tajanstvenim šibenskim kuglama objavit će i „Fondacija Bosanskih piramida“, pa neće biti neobično ako već ovog proljeća Stubalj i Čvrljevo počnu posjećivati znatiželjnici i turisti koje privlače alternativna povijest i tajne iz prošlosti. Iako hipoteze koje Osmanagić iznosi profesionalni historičari i arheolozi smatraju besmislenim i znanstveno neutemeljenim on in im uporno proturječi svojim argumentima koje iznosi na zanimljiv i atraktivan način koji privlači mnoštvo pa se sva takva otkrića pretvaraju u unosne turističke atrakcije. Nakon njegovog otkrića Bosanske piramide Sunca u Visokom te još tri piramide koje je nazvao Bosanska piramida Mjeseca, Piramida Ljubavi i Hram Zemlje ta su područja postala itekako zanimljiva turistima, a intrigantnim Osmanagićevim hipotezama nisu mogli odoljeti ni neki etablirani znanstvenici.
Šibensko područje i inače je bogato arheološkim lokalitetima, a neki od njih privlače i istraživače alternativne prošlosti i zaljubljenike u još neodgonetnute tajne prošlosti. O takvim građevinama, objektima i pojavama već se dosta govorilo i pisalo, a nakon što je Osmanagić pokazao zanimanje za kamene kugle iz Stublja i Čvrljeva zasigurno će pojačati zanimanje istraživača (ne)mogućeg za šibenski kraj. 
 

Iz kategorije: Vijesti