Datum objave: 15. Veljača 2013

Meteor ipak nije mimoišao Zemlju, oko 1000 ozlijeđenih na Uralu

Diana Ferić
Diana Ferić

Meteor je ipak pao na ruski Ural  i ozlijedio oko 1 000 ljudi javlja BBC. OstaciI meteora koji su padali na području Urala izazvali su paniku! Nakon jakog svjetla, čulo se više eksplozija, njih pet do šest, na mnogim objektima popucala su stakla, a građani su osjetili i nešto slično potresu, javlja Russia Today. Meteoriti su pali na područje Čeljabinska, ali dijelovi su se rasuli i 200-injak kilometara dalje, piše Reuters, prenosimo s portala Index. hr.

18:27 Dmitrij Badjukov iz ruske Akademije znanosti demantirao je ranije nagađanja da bi tijekom dana u atmosferu mogao ući novi meteor. Kaže da je ponavljanje ovakvog fenomena praktički nemoguće, prenosi agencija Itar Tass.

18:24 Ruska svemirska agencija Roskosmos priopćila je da nisu pratili meteor koji je pao kraj grada Čeljabinska. Meteor koji je pao u Rusiju nisu pratile ni ostale svemirske agencije. 

Naljutilo je to predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji smatra da su građani morali biti na vrijeme upozoreni na opasnost koja im prijeti. "Siguran sam da je stručnjacima to interesantno, ali nas ova situacija ne zanima s astronomske točke gledišta, već nam je bitno da građani na vrijeme dobiju upozorenje o takvim događajima", kaže Putin.

17:42 Margaret Campbell-Brown, astronomkinja sa Sveučilišta u Zapadnom Ontariju tvrdi da je meteor koji je pao u Rusiji imao promjer oko 15 metara i masu od oko 40 tona. Ruski znanstvenici ranije su procijenili da je masa meteora po ulasku u atmosferu bila oko 10 tona.

17:40 Meteor koji je danas pao u Rusiji je najveći objekt koji je pogodio Zemlju u zadnjem stoljeću, tvrde znanstvenici, a prenosi Nature.com. Udar meteora u Zemlju oslobodio je stotine kilotona energije, što ga čini jačim od nuklearne bombe.

16:55 I NASA je potvrdila da pad meteora u Rusiji nema veze s asteroidom koji će večeras proći kraj Zemlje. Putanja meteora koji je pao u Rusiji znatno je drugačija od putanje asteroida 2012 DA14, priopćeno je iz NASA-e. 

Ruska akademija znanosti potvrdila je da je meteor prije ulaska u atmosferu imao masu od oko 10 tona. Počeo se dezintegrirati na visini između 30 i 50 kilometara.

16:22 U udaru meteora ozlijeđeno je oko 1000 ljudi, priopćeno je iz ruskog ministarstva za hitne intervencije. Među ozlijeđenima je 159 djece.

15:32 Prema tvrdnjama znanstvenika, koje je objavio BBC, kiša meteora u Rusiji nije povezana s asteroidom 2012 DA14, koji će noćas proći kraj Zemlje. Asteroid će od Zemlje u jednom trenu biti udaljen tek 27.700 kilometara. 

"Gotovo definitivno možemo reći da dva događaja nisu povezana. Asteroid se zemlji približava s juga, a meteori su pogodili samo sjevernu hemisferu. To je spektakularna kozmička slučajnost", kaže profesor Alan Fitzsimmons iz Astrofizičkog istraživačkog centra na Sveučilištu u Belfastu.

15:02 Broj ozlijeđenih u udaru meteora popeo se na 950 osoba, potvrdio je guverner regije Čelabinska Mihail Jurevič.

14:30 U regiji Čelabinska je oštećeno oko tri tisuće zgrada, od toga 361 škola i vrtića. U tri općine uvedeno je izvanredno stanje.

14:00 Objavljene su fotografije kratera koji je nastao nakon udara. Broj ozlijeđenih narastao je na 950. Na mjestu pada meteora ruski vojnici vrše izvide. Opremljeni su odgovarajućom zaštitnom opremom.
 

13:37 Jedan od najpoznatijih hrvatskih astronoma Korado Korlević kazao je Indexu kako se takvo što nije moglo nikako predvidjeti, te da je također izmišljotina da slijedi novi udar meteora. "Ne može se to predvidjeti, onaj tko to tvrdi nema pojma". Detaljnije zasad nije mogao komentirati jer su informacije koje dolaze iz Rusije kontradiktorne. Kaže da treba pričekati još koji sat kako bi se eventualno pojavile fotografije meteorita koji su pali na tlo e kako bi sve institucije službeno objavile sve podatke koje imaju.

13:30 I službeno je potvrđena vijest da niti avioni niti rakete nisu imali veze s eksplozijom meteora!

13:20 Šest gradova i četiri manja mjesta zabilježila su oštećenja

FOTO: www.bbc.co.uk

Iz kategorije: Vijesti