Datum objave: 15. Veljača 2013

Gradska knjižnica danas i sutra ne naplaćuje zakasninu

Diana Ferić
Diana Ferić

Ako  kasnite s vraćanjem posuđenih knjiga u šibensku knjižnicu iskoristite današnji i sutrašnji dan u kojima se zakasnina neće naplaćivati. To je već tradicionalni ustupak Gradske knjižnice  kojim  daruje svoje članova  na svoj rođendan, a ove godine se 17. veljače obilježava   91. obljetnica nezinog osnivanja.

Na inicijativu dr. Borisa Novaka i dr. Miloša Škarice 17. veljače 1922. osnovana je Gradska knjižnica u Šibeniku. Tadašnje novine pisale su  o mnogim darovateljima i narastanju knjižnoga fonda. Knjižnica je u početku imala fond od 1105 knjiga i 26 članova. Međutim, u veljači 1923. bilo je već 406 Šibenčana koji su plaćali članarinu, a fond je povećan na 2 681 knjigu.

Gradska knjižnica (koja je u međuvremenu promijenila ime u Narodna knjižnica) objedinjena je 1. siječnja 1966. s Naučnom bibliotekom, osnovanom 1962., u Gradsku biblioteku. Ime Jurja Šižgorića Šibenčanina Knjižnica je ponijela 29. prosinca 1970., u povodu obljetnice rođenja velikoga hrvatskog humanista.

Od 1966. Knjižnica je bila smještena u tzv. plavom neboderu, podalje od gradskog središta. U prosincu 2005. uselila je u novi prostor u središtu grada, u zgradu na Poljani sagrađenu, prema projektu šibenskog arhitekta Ivana Vitića, na mjestu na kojem se nekoć nalazila Narodna kavana s Narodnom slavjanskom čitaonicom.
 

Iz kategorije: Vijesti