Datum objave: 15. Veljača 2013

FOTO:Uspješna premijera predstave PUSH UP u šibenskom kazalištu

Diana Ferić
Diana Ferić

Dramska predstava Push up 1-3“ njemačkog dramatičara Rolanda Schmmelpfenniga uspješno je sinoć premijerno izvedena u HNK Šibenik. To je prvi zajednički projekt HNK Šibenik i zagrebačkog kazališta Gavella. Riječ je o zahtjevnoj predstavi koju u cjelini nose glumci, a Barbara Nola, Antonija Stanišić Šperanda, Amar Bukvić, Bojana Gregorić Vejzović, Zoran Gogić, Sven Šestak, Ivana Bolanča i mladi šibenski glumac Jakov Bilić su je vrhunski izveli. Jakovu Biliću sasvim sigurno nije bilo lako nastupiti uz iskusnu glumačku ekipu jednog etabliranog „velikog“ kazališta, ali je svoju ulogu dojmljivo odigrao.

Predstava je kritika liberalnog kapitalizma u kojem vladaju ovisnosti o ambicijama i spremnost na žrtvovanje osobnosti, intime i obitelji zbog uglavnom neostvarivih ciljeva što se očituje u frustracijama, usamljenosti pa i duhovnoj praznini glavnih junaka, zaposlenika jedne korporacije. Želja svih njih je pobjeći od toga u čemu ne zaziru ni od čega, a bijeg simbolizira želja za novim zaposlenjem u Indiji što uspijeva samo jednom od njih. Već po samoj temi, ali i zbog toga što se cijela predstava temelji na monolozima i dijalozima njezinih aktera iznimno je zahtjeva za publiku. No, prema izjava nekih od gledatelja, uživali su u njoj, većina ih nije niti očekivala zabavu.

„Ovo je izvrsna predstava“, ocijenio je na domjenku koji je održan nakon premijere Darko Stazić, ravnatelj tog zagrebačkog teatra, a iznimno zadovoljna je bila i Nera Gojanović, ravnateljica HNK Šibenik. Na licima glumaca također se dalo iščitati zadovoljstvo, a svi su uglas potvrdili kako im je rad u Šibeniku bio iznimno ugodan. Zajednički uspješni projekt proslavili su na domjenku uz tortu i šampanjac, a posebno zanimanje nazočnih  izazvale su elegantne i profesionalne poznate Gavelline glumice.

Svi koji su radili na toj predstavi od redatelja Darija Harjačeka do glumaca i scenografa hvale profesionalnost šibenskog kazališta i svih djelatnika s kojima su surađivali. Dramaturg predstave je : Dubravko Mihanović,scenografi su Iva-Matija Bitanga i Leo Vukelić, kostimografkinja je Sara Lovrić Caparin dok su autori glazbe Pavao Miholjević i Jura Ferina
, a oblikovatelji svjetla Zdravko Stolnik i Joško Bakula Sljedeća izvedba predstave je u Virovitici, a Zagrepčani će je moći vidjeti 1. ožujka.

Iz kategorije: Vijesti