Datum objave: 08. Veljača 2013

Šibensko - kninski HDZ proslavio 23. obljetnicu postojanja

Diana Ferić
Diana Ferić

HDZ je večeras u dupkom punoj sportskoj dvorani na Baldekinu proslavio 23. obljetnicu osnivanja u Šibeniku, u nazočnosti predsjednika stranke Tomislava Karamarka i ostalih visokih dužnosnika te stranke i čelnih ljudi HDZ –a iz susjednih županija i gradova, a od gostiju iz drugih stranaka bili su predstavnici HSS –a, HSP „ dr Ante Starčević“ i udruge Šibenski građanski forum.

Skup je najprije pozdravio Goran Pauk i kao domaćin, predsjednik Gradske organizacije HDZ –a Šibenika, ali i kao ponovni kandidat za župana. Podsjetio je na ostavštinu dr Franje Tuđmana, najavio kako im je cilj ostati na vlasti u Županiji i općinama i gradovima koje vode te se vratiti na vlast u Šibeniku i osvojiti vlast u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima su sada u oporbi. Kritizirao je aktualnu šibenski gradsku vlast da nije napravila ništa u protekle četiri godine: „Najprije su se opravdavali da ne mogu ništa napraviti zbog dugova koje je ostavio HDZ, pa su dvojica zamjenika gradonačelnika nakon državnih izbora otišla u Sabor poručivši da će se vratiti u Šibenik, ako bude trebalo, a s obzirom na ono što nam donose iz Sabora ne moraju se ni vratiti. Gdje su investicije, uzlet bolji život o kojem su govorili? Na lokalnoj razini nam prodaju maglu. Ne spominju Poljanu, zašto kasni druga faza Bikarca, ne govore zašto nisu otrpali „zatrpane“ na Tehnološkoj cesti kako su ga nazvali dok su bili u oporbi, a niti što je s GUP –om“, kazao je pauk i zaključio „Vratimo grad gradu i ne ostavljajmo ga opsjenarima“. S druge strane, govoreći Županiji kazao je kako HDZ dobro zna što su prioriteti, da imaju iskustva u pripremi projekata za EU, da su donijeli sve potrebne prostorne planske dokumente, rade na velikim infrastrukturnim projektima u Kninu, Drnišu i Skradinu te da imaju pripremljene projekte u turizmu, poljoprivredi te osnivanje Centra za aluminij.

Dr Željko Burić, HDZ – ov kandidat za gradonačelnika Šibenika je istaknuo kako Šibeniku treba razum, sposobnost, nadahnutost i inventivnost, a da smo od aktualne vlasti dobili četiri godine neinventivnosti Zamjerio im je da su obećavali da će razviti visoko školstvo u Šibeniku i osnovati sveučilište, a da ništa nisu napravili što je, kazao je dugotrajan proces ali na njemu treba početi raditi kao i da nisu stvorili nikakve uvjete za život i povratak mladih sa školovanja. „Mladi, kako ih ja zovem generacija 19 – 25 nemaju gdje raditi, a nemaju se ni gdje školovati. Nisu uspjeli niti sačuvati institucije u ovom gradu, a prozivali su HDZ za gašenje nekih službi. Polako nam žele oduzeti bolnicu i prebaciti sve u Zagreb. Što je sa zonama u TEF – u i TLM koji su nekada hranili Šibenik., a sada gubimo i vlasnički udjel u TEF – u da bismo vratili dug. Što smo obili do njih Samo fotoshopove. Obasipaju nas nekim projektima marina, garaža, pokazuju neke sitne radove i bagere koji neće ljudima donijeti kruh“, kazao je dr Burić.

Ante Kulušić, kao predsjednik Županijskog odbora HDZ –a kritizirao je državnu vlast kazavši da su se zbog njihove nesposobnosti nad Hrvatskom nadvili tamno oblaci, da samo ocrnjuju sve redom te da su „zbog zdravstvenog odgoja ušli u otvoreni sukob s katoličkom crkvom kao stožerom hrvatskog duha“. Govoreći o Gradu Šibeniku ponovio je da je aktualna vlast napravila „200 metara pločnika, 100 metara plaže i da su svečano otvorili jedna pješački prijelaz, a da je HDZ donio u Županiju dok je bio na vlasti ud državi 4 milijarde kuna investicija i da su prepolovili nezaposlenost. Skup je pozdravila i Josipa Rimac, članica Predsjedništva HDZ -a i gradonačelnica Knina.

Nastup predsjednika HDZ –a Tomislava Karamarka dočekan je s dugim i burnim pljeskom. On je u prvom dijelu svog govora podsjetio na to što je HDZ značio za Hrvatsku u protekle 23 godine, a posebno na ostavštinu dr Franje Tuđmana kazavši da nije bilo njega ne bi bilo ni nas danas, a o sadašnjoj državnoj koalicijskoj vlasti je kazao: „Vi se sjećate da su ti nekakvi koalicionari, te lijeve opcije kada su prvi put , 2 000. godine došli na vlast odmah počeli relativizirati sve vrijednosti koje su stvorene devedesetih godina, da su branitelji domovinskog rata postali kriminalci, a invalidi lažni invalidi, a domovinski rat neka čudna pojava, kao neki su se tamo potukli, a jedna čelnik da mu ne spominjem ime je na trilaterali u Mađarskoj izjavio kako je rat izbio zbog krivih politika. Ne dragi drugovi sukob na ovom prostoru je posljedica velikosrpske agresije. Ta revitalizacija neće proći. Zato se mi danas dižemo, vraćamo svojim korijenima. Ulazimo u EU, ali u EU ćemo ući s imenom i prezimenom i istinom da je hrvatsku državu stvorio Franjo Tuđman i hrvatski branitelji, a ne Josip Broz Tito koji je ukaljao svoje ruke hrvatskom krvlju od 1945. do 1989. godine“, rekao je Karamarko uz snažne ovacije dodavši da ih zovu desničarima jer to govore na glas.

Karamarko je istaknuo i kako je povijest HDZ –a imala uspone i padove te da je bilo i momenata kojih se moraju sramiti:“Kriminal, pretvorba, peti ortaci. Zbog pljačke i FIMI medija smo izgubili izbore, ali to su radili pojedinci koji za to trebaju odgovarati. Nismo mi zločinačka organizacija kako nas nazivaju ovi koji su na vlasti i Nikome se nemojte ispričavati za ono što su ti pojedinci napravili. Ako se netko mora ispričati hrvatskom narodu onda su to oni koji su 25. lipnja 1991. kada su hrvatski muževi proglašava proglašena hrvatska neovisnost pobjegli iz Sabora. Oni bi nas danas učili što je demokracija. Oni, apologete jednopartijskog sustava, kulta ličnosti Josipa Broza Tita, zatvaranja i protjerivanja Hrvata. Oni nas danas uče što je demokracija i kakvi ćemo biti u Evropi. Oni koji su pljačkali Hrvatsku i koji su Hrvatskoj uspostavili fakturu za svoju ljubav prema njoj oni će odgovarati. A te smo procese počeli upravo mi. Mi smo kao stranka doživjeli katarzu. Neka sada druge stranke prođu kroz to“, ustvrdio je Karamarko.

“Jesmo stranka opasnih namjera za sve one koji relativiziraju i destruiraju domovinski rat i autentičnu hrvatsku državu i domoljublje“, kazao je. Naglasio je i kako koalicijska vlast u Hrvatskoj nije ostvarila niti jedno od svoje 21 točke, kako ih je nazvao točkama laži o obmana, nego samo, kazao je, 22 točku, a to su političke čistke ministarstva i javnih poduzeća:“To je nevjerojatno što rade našim ljudima. Naše ljude koji su profesionalci tjeraju da bi doveli i postavili svoje podobne kadrove“, izjavio je Karamarko. Ustvrdio je i kako „ njihovi mediji“, govoreći i državnoj vlasti na sve načine napadaju HDZ „koji se ponovno diže“ kako bi tu stranku onemogućili da postigne uspjeh na lokalnim izborima. Najavio je i da će za 20 – tak dana HDZ izaći sa svojim gospodarskim programom koji je izradio vrhunski tim stručnjaka.

Iz kategorije: Vijesti