Datum objave: 08. Veljača 2013

HSP ponovno predlaže da se škola na Meterizama nazove po Vinku Nikoliću

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Grada Šibenika dr Ante Županović predlaže Gradskom vijeću za narednu sjednicu  promjenu naziva nedavno otvorene Osnovne škole Meterize u Osnovnu školu Petra Guberine, svjetski priznatog znanstvenika i akademika. Nakon tog prijedloga stigao je i prijedlog vijećnika HSP -a mr. Gorana Grguričina da se škola nazove "Osnovna škola Vinka Nikolića". Oba prijedloga naći će se na narednoj sjednici , HSP - ov će sasvim sigurno ponovno  naići na žestoke reakcije kao i kada su to isto predložili prije godinu dana. Zanimljivo je da u Nikolićevoj biografiji HSP ne spominje njegovu ustašku karijeru. 

Akademik Petar Guberina rođen je  prije 100 godina u Šibeniku. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirao je na Sveučilištu Sorbonne u Parizu (1939.). Autor je verbotonalnog sistema (VTS) – originalne znanstvene teorije na području govorne komunikacije, i elektroakustičkih aparata SUVAG što je dovelo do revolucije u učenju stranih jezika ali i omogućilo gluhim osobama da savladaju govor.  Osnovao je u Zagrebu centar SUVAG  koji je pod njegovim vodstvom prerastao u središnji svjetski centar za razvoj i primjenu verbotonalnog sistema. Petra Guberinu  ubrajaju među vodeće svjetske  znanstvenike  na području humanističkih i biomedicinskih znanosti, dio je priložene Guberinine biografije.

Vijećnici HSP -a, Goran Grguričin i Milorad Mišković, uz svoj su prijedlog da se škola nazove po drugom rođenom Šibenčanin, kako su ga okarakterizirali, emigranstkom piscu, pjesniku i novinaru Vinku Nikoliću  priložili  opširnu  Nikolićevu biografiju . U njoj se spominje što je sve u životu radio i koja je djela napisao, ali nema niti slova o njegovom radu za vrijeme NDH. Uz ostalo stoji kako su ga političke promjene 1939. zatekle kao predavača na Trgovačkoj školi te da se krajem 2. svjetskog rata  povukao s postrojbama NDH i civilima u Austriju, a kasnije emigrirao u Argentinu. Ne navodi se međutim da je Nikolić odmah po uspostavi NDH bio pozvan u vojsku i raspoređen u Odgojni odjel, prosvjetnu postrojbu NDH -a koja se bavila organiziranje predavanja i priredbi za vojnike te da je bio nadstojnik  Odgojno nastavnog odjela Glavnog stožera ustaške NDH -a

Podsjetimo, i prilikom donošenja Odluke o osnivanju OŠ ‘Meterize’, u ožujku prošle godine vijećnici HSP predložili su da  nova škola dobije ime po  pjesniku Vinku Nikoliću.
"Ove je godine obilježena 100. obljetnica velikog hrvatskoj pjesnika, šibenskog sina Vinka Nikolića čije bi ime škola na Meterizama trebala nositi",  kazao je tada  u ime HSP-a Goran Grguričin  na što su, prvenstveno zbog Nikolićeve ustaške prošlosti, oštro  reagirali vijećnici SDP -a, HSU -a i nezavisni Ivan Ninić.

Iz kategorije: Vijesti