Datum objave: 08. Veljača 2013

Policija otkrila kradljivce goriva iz lokomotiva u Kninu

Diana Ferić
Diana Ferić

Četvoricu muškaraca iz Knina u dobi od 40 do 46 godina te 48 godišnjaka iz Promine  i 44 – godišnjaka iz Benkovca  Policijska uprava šibensko – kninska osumnjičila je za krađu 18 000 litara dizelskog goriva  iz lokomotiva Hrvatskih željeznica u Kninu u razdoblju od početka siječnja 2007. godine do kraja prosinca prošle godine, a dvojica muškaraca  za prikrivanje tih kaznenih dijela, priopćeno je na današnjoj konferenciji za novinare PU šibensko – kninske na kojoj su govorili načelnik Ivica Kostanić i njegov zamjenik Sandro Santini. Tim su krađama HŽ oštetili za najmanje 100 000 kuna, a krali su po stotinjak litara dizelskog goriva. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno i da je osumnjičeni 40-godišnjak kao zaštitar u kolovozu prošle godine u dva navrata osumnjičene zatekao u krađi i nije reagirao nego im je dopustio da ukradu oko 160 litara goriva, dok je 27-godišnjak osumnjičen  za prikrivanje krađe jer je od kradljivaca  kupovao gorivo znajući da je ono ukradeno. Inače, gorivo su uglavnom prodavali vlasnicima automobila na kninskom području.

Ivica Kostanić pohvalio se na današnjoj konferenciji za novinare i s još nekoliko uspješnih policijskih istraga o kojima je javnost već obaviještena.U prvoj polovici siječnja  ove godine zaplijenjen je gotovo 21,5 kilogram marihuane i time prekinut uhodani narko-lanac koji je tom vrstom droge opskrbljivao šibensko tržište. Jedna je osoba završila u pritvoru, a druga je kazneno prijavljena. Nadalje je i profesionalno odrađena pomoć zagrebačkim kolegama pri kriminalističkoj obradi za kaznena djela za koja su osumnjičene osobe s područja Vodica u slučaju podmetanja eksplozivne naprave na zagrebačkom glavnom trgu i. Sudjelovali su i u kriminalističkom istraživanju s drugim policijskim upravama nad ukupno 4 osobe osumnjičene za krađu ukupno  118 izvanbrodskih motora.

Bilo je riječi i o stanju sigurnosti u Šibensko – kninskoj županiji u prošloj godini koje je Kostanić ocijenio zadovoljavajućima Policija je provela veliki  broj akcija.  Zabilježili su  262 kaznena djela iz osnove gospodarskog kriminaliteta, pedesetak više nego 2011. godine. Lani su obradili 89 slučajeva korupcije,a riječ je uglavnom o primanju ili davanju mita i zlouporabi položaja i ovlasti. U 2012. godini zabilježen je i značajan pad slučajeva razbojništava. 

Zamjenik načelnika Sandro Santini  naveo da je tijekom siječnja na području Policijske uprave zabilježeno 137 kaznenih djela, odnosno jedno kazneno djelo više nego u tom mjesecu protekle godine, a  naknadna otkrivenost je porasla na čak oko 41 posto. Nije evidentirano niti jedno kazneno djelo protiv života i tijela i protiv spolnosti, za razliku od 3 kaznena djela te vrste prijavljena u siječnju prošle godine. Opao je broj prekršaja iz javnog reda i mira, imali su više  zapljena opojnih droga i manje prometnih nesreća i požara nego godinu dana ranije.
 

Iz kategorije: Vijesti