Datum objave: 07. Veljača 2013

Osnovna Škola Tina Ujevića dobiva prvi šibenski ljudski sunčani sat

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući donaciji arhitektice Ivane Lozić i arhitektonskog studija „25,4 mm“ te pomoći Grada Šibenika i MO Baldekina OŠ Tina Ujevića prva će u Šibeniku imati ljudski sunčani sat na kojem točno vrijeme pokazuje sjena osobe koja stane na njega!                                                                                                                                                                      

ArhitekticaIvana Lozić i arhitektonski studio „25,4 mm“ Marka Paića, darovali su osnovnoj školi Tina Ujevića projekt uređenja njenog dvorišta i izgradnje ljudskog sunčanog sata (analemetičkog sunčanog sata) na kojemu će točno vrijeme pokazivati sjena osobe koja stane na jednu od kamenih ploča koje označavaju mjesece u godini,a raspoređene su u skupine zimskog i ljetnog računanja vremena.

Kako smo doznali od Ozrena Matića ravnatelja OŠ Tina Ujevića projekt uređenja školskog dvorišta i izgradnje analematičkog sunčanog sata jedan je od tri projekta koje je na prijedlog školskog Tima za kvalitetu nastave i unapređenja okoliša škole prihvatilo Učiteljsko vijeće škole. Zahvaljujući Timu za kvalitetu i pozivu za predlaganje ideja i projekata koji mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete nastave, uređenju okoliša i svemu ostalom što može pridonijeti da se učenici osjećaju bolje, da škola napreduje i bude obogaćena novim sadržajima, osnovna škola Tina Ujevića ove će godine, osim ljudskog sunčanog sata dobiti veliki mural u holu škole, a bit će u suradnji s roditeljima i poduzećem „Zelenilo“ uređeni okoliš škole i školski vrt. Roditelji učenika koji pohađaju tu školu odlični su prihvatili ovu inicijativu djelatnika škole. Osim arhitektice Ivane Lozić, svoj je prilog dao i roditelj Dragan Vidić koji je školi darovao četiri klupe koje su postavljene oko škole.

Podršku ideji uređenja školskog dvorišta i izgradnje ljudskog sunčanog sata dali su Grad Šibenik i Mjesni odbor gradske četvrti Baldekin.
Prema riječima ravnatelja Ozrena Matića sunčani sat će biti u obliku ovala dug 5,5 i širok 3,9 metara. Imat će rub od narančaste cigle koji će služiti i kao klupa za sjedenje. Oko njega će biti označene strane svijeta, a u perspektivi je iscrtavanje cijele ruže vjetrova. Prije izgradnje ljudskog sunčanog sata bit će u školskom dvorištu uklonjen dotrajala betonska podloga i postavljena nova sa zanimljivim i oku ugodnim trakama u različitim bojama. Obnovu betonske površine dvorišta financirat će Grad Šibenik, a sredstva za izgradnju sunčanog sata kako smo doznali od Krešimira Šakića, osigurat će MO gradske četvrti Baldekin.
 

Iz kategorije: Vijesti