Datum objave: 06. Veljača 2013

Počeo mjesec turske kulture u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložbom „Oko Istanbula“ svjetski poznatog turskog  fotografa Are Gülera  koja je otvorena sinoć u Muzeju Grada Šibenika počeo je mjesec turske kulture u Šibeniku.  Izložbu je otvorio Burak Özügergin, turski veleposlanik u Hrvatskoj  u nazočnosti  dr Ante  Županovića, gradonačelnika Šibenika  i Gorana Beusa Richemberga, predsjednika Hrvatsko-turske udruge prijateljstva  te brojnih Šibenčana.

Ara Güler je izlagao je u cijelom svijetu, a njegov rad se proučava na 8 svjetskih sveučilišta, kako je istaknuo Beus Richemberg. „ Zahvaljujući turskim sapunicama hrvatska javnost je upoznala tursku kulturnu i običaje, a ovo je prilika i da upoznao našu umjetnost . Smatra se da su Hrvati i Turci zbog dugogodišnji ratova suprotstavljeni, ali to  baš i nije bilo do kraja tako. U hrvatskoj jeziku je više od 2 000 turskih riječi“,  kazao je. Po njegovim riječima turski fotograf je na svojih fotografijama prikazao  Istanbul u njegovo vrijeme dekadencije,  u prvoj polovici 20. stoljeća,.

Turski veleposlanik je izrazio zadovoljstvo zbog gostovanja izložbe  i mjeseca turske kulture u Šibenik, kao i šibenski gradonačelnika, a ni jedna ni drugi nisu zaboravili spomenuti Dogus grupu, trenutno najvećeg investitora u hrvatski turizam koji  i preko svojih ulaganja u Šibeniku spaja Hrvatsku  u Tursku, kako je naglasio gradonačelnik Županović.Oni su i jedan od sponzora gostovanja izložbe  Ale Gülera u Šibeniku. „U fotografiji postoji nešto što se zove magični sat, a to je vječita borba između svjetla i sjene. Güler je na svojim fotografijama upravo uspio uhvatiti taj trenutak ", kazao je veleposlanik o izložbi.

U sklopu mjeseca turske kulture bit će prikazani turski filmovi i promovirano nekoliko knjiga  suvremenih turskih pisaca.  Posjetitelje izložbe organizatori su počastili izvornim turskih slasticama, baklavom i rahatlukom koje sud donijeli iz Turske a posluživali su ih polaznici  šibenske Turističko – ugostiteljske škole.

Izložba je do sada bila postavljena u Puli i Zagrebu, a organizirali su je Društvo hrvatsko - turskog prijateljstva uz pomoć turskih tvrtki.


 

Iz kategorije: Vijesti