Datum objave: 01. Veljača 2013

Krali „pente“ na Jadranu, švercali ih preko Save i prodavali u Bosni i Hercegovini

Diana Ferić
Diana Ferić

Policijske uprave Istre, Hrvatskog primorja i Dalmacije koordiniranom akcijom otkrile i uhitile bosanskohercegovačko - hrvatsku bandu kradljivaca vanbrodskih motora.                                                                                                                                                                                                

Trojica državljana Federacije BiH i jedan njihov pomagač iz Hrvatske uspjela su od početka listopada 2012. do kraja siječnja 2013. godine duž jadranske obale, od Istre do južne Dalmacije, na području pet od šest jadranskih županija, ukrasti čak 118 vanbrodskih motora vrijednih više od milijun kuna te ih preko svog „skladišta“ na području Vukovarsko – srijemske županije prebaciti u Bosnu i Hercegovinu i prodati na tamošnjem „crnom“ tržištu. Ukradene „pente“ lopovi su kombijem prevozili na drugi kraj Hrvatske gdje su između Županje i Brčkog imali „skladište“ iz kojeg su ih prebacivali u Bosnu i Hercegovinu. Prema priopćenju policije ukradene „pente“ su preko granice prebacivale osobe koje dosada nisu bile evidentirane kao kriminalci. Riječ je o osobama koje su inače zbog obiteljskih razloga ili posla često prelazile granicu između Hrvatske i BiH.  

Da bi se kradljivce „penti“ otkrilo i uhitilo policija je morala krenuti u veliku akciju i angažirati gotovo sve svoje stručne resurse. Iako se naoko čini jednostavnim otkrivanje organizirane bande kradljivaca „penti“ bilo je iznimno složena zadaća. Naime krađe „penti“ u priobalnim mjestima spadaju među najčešća kriminalna djela posebno tijekom turističke sezone „rada“ dobro organizirane i uhodane ekipe koja je, po svemu sudeći, imala i unaprijed dogovorene „kupce“ ukradenih vanbrodskih motora. Oni su ukrali 16 „penti“ na području Istarske županije, 16 na području Primorsko – goranske županije, 47 na području Zadarske županije, 11 na području Šibensko – kninske i 38 „penti“ na području Splitsko – dalmatinske županije. Krali su „pente“ svih marki bez obzira na snagu, a raspolagali su alatom koji im je omogućavao da relativno lako odnesu „pente“ s čamaca i brodova.

Pojedinosti o izuzetno učinkovitoj koordiniranoj akciji policije Istre, Hrvatskog Primorja i Dalmacije priopćene su danas na konferenciji za novinare u Šibeniku. Domaćinm konferencije bio je Ivica Kostanić načelnik PU Šibensko – kninske, a novinarima su na raspolaganju bili Enes Bečić načelnik sektora krim policije iz PU istarske, Željko Kruneš načelnik Sektora krim policije Primorsko goranske policijske uprave, Ivica Buzov, voditelj Službe općeg kriminaliteta PU splitsko – dalmatinske i Zrinko Perica, voditelj Službe kriminalističke policije zadarske Policijske uprave.
„Pali“ su u Istri nedaleko od Umaga, a otkriveni su i uhićeni vrlo brzo.
Kradljivci su „pali“ u Istri nedaleko od Umaga zahvaljujući koordiniranoj akciji policijskih uprava Istarske, Primorsko – goranske, Šibensko – kninske i Splitsko – dalmatinske županije tijekom koje je prikupljeni podaci o njihovom identitetu i vozilu koje su koristili.
Istraga o ovom slučaju još je uvijek u tijeku. Uhićeni kradljivci i njihov pomagač pritvoreni su u Šibeniku, a u suradnji sa sarajevskim Interpolom traga za „pentama“ i, naravno, njihovim kupcima ili preprodavačima na području Bosne i Hercegovine.

 

Iz kategorije: Vijesti