Datum objave: 29. Siječanj 2013

UNDP i Županija:Novih 310.500 kuna za ruralna područja

Diana Ferić
Diana Ferić

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) pomaže i dalje razvoj ruralnih području Šibensko – kninske županije kroz povezivanje civilnog, javnog i privatnog sektora odnosno osnivanje takozvanih LAG – ova koji bi trebali izraditi strategije za razvojne projekte za koje će se tražiti novac EU –a.

Zamjenik župana Željko Šimunac i koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a Louisa Vinton danas su u Uredu župana potpisali dva nova sporazuma o suradnji UNDP i Šibensko-kninske županije „Osnivanje Lokalne akcijske grupe u zaleđu Šibensko-kninske županije“ i „Osnivanje Lokalne akcijske grupe na priobalju i otocima Šibensko-kninske županije“ ukupne vrijednosti 310.500,00 kuna. Projekti se provode u okviru programa Lokalnog razvoja UNDP-a sa sjedištem u Zadru, a troškove provedbe projekata dijele Šibensko-kninska županija s iznosom od 160.500,00 kuna i UNDP s doprinosom od 150.000,00 kuna. LAG – ovi su ključni za izradu vjerodostojne strategije za pristup EU fondovima za ruralni razvoj. Očekuju da će projekti koji su izrađeni pomoću tih sredstava proći na skorašnjem natječaju Ministarstva poljoprivrede RH. 

Cilj projekata za koje su danas potpisani sporazumi je osnivanje dviju lokalnih akcijskih grupa (LAG-a) na području Šibensko-kninske županije, jedne u zaleđu - na području općina Kistanje, Ervenik, Kijevo, Civljane i Biskupija i grada Knina, te druge na otocima i priobalju, odnosno na području općina Pirovac, Tribunj, Tisno, Murter-Kornati, Primošten i Rogoznica, grada Vodica, te naselja grada Šibenika: Grebaštice, Žaborića, Jadrtovca, Brodarice, Krapnja, Zlarina, Kaprija, Žirja, Zatona i Rasline.

Proces osnivanja LAG-ova uključuje niz radionica i sastanaka predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora kako bi se utvrdile lokalne strategije na temelju kojih će se aplicirati za sredstva Evropske unije.

UNDP je do sada u Šibensko – kninsku županiji uložio oko 10 milijuna kuna.

Iz kategorije: Vijesti